Aktualno Županija

Nalaz Zavoda za javno zdravstvo: Dobra, Kupa i Mrežnica izvrsne kvalitete, ali Korana u Karlovcu trenutno nije preporučljiva za kupanje!

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije objavio je najnovije podatke o kakvoći karlovačkih rijeka, a iako su većinom dobri, štoviše izvrsni, jedan je od njih ipak nezadovoljavajuće kvalitete. I to uzorak Korane na Foginovom kupalištu u Karlovcu!

Da bi se to moglo dogoditi dalo se naslutiti već na prošlom mjerenju 21. lipnja. Naime, prošle godine u gotovo je svim testiranjima Korana bila izvrsne kvalitete, a posljednje ovogodišnje testiranje bilo je na samoj granici, iako još uvijek u okvirima normale. Da bi voda bila ocijenjena kao dobra treba imati vrijednosti od 400 i manje enterokoka na 100 ml, a zabilježena vrijednost je bila ravno 400. Za escherichiu coli granična vrijednost je 1000, a u Korani je 21. lipnja zabilježeno 900.

Iako su se i tada širile glasine da su uzroci nepovoljni, to ipak nije bio slučaj, a kako je bila riječ o uzrocima uzetim neposredno nakon zamućenja, postojala je nada da će novi uzorci pokazati znatno bolju situaciju, no do toga nije došlo. Naprotiv – Zavod za javno zdravstvo objavio je da voda ne odgovara standardima te se u ovom trenutku ne preporučuje kupanje na rijeci Korani, na Foginovom kupalištu.

– Obavještavamo Vas da je temeljem analize vode za kupanje na Foginovom kupalištu dana 28. lipnja 2019. od strane Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije u rijeci Korani utvrđeno da nije preporučljivo kupanje zbog povećane prisutnosti bakterije Escherichie coli. Radi se o kratkotrajnom onečišćenju. Redovno pratimo kakvoću vode te ćemo javnost pravovremeno obavještavati o rezultatima, kazali su u karlovačkoj gradskoj upravi.

Ostali rezultati su, kao što smo spomenuli, zadovoljavajući pa i više od toga, jer su svi redom pokazali da je voda izvrsne kakvoće. Riječ je o uzorcima s kupališta na Kupi (Ozalj, Jurovo), Mrežnici (Duga Resa, Mrežnički Brig), Korani (Slunj), Dobri (Grdun) te jezeru Sabljaci. Oni željni osvježenja tako će moći već ovog vikenda nesmetano i bezbrižno uživati u kupanju, ali ne i na Foginovom! (kaportal.hr)