Aktualno Županija

Mrežnica se izbistrila, službeni odgovori o uzrocima i dalje mutni – u kampu Slapić zbrajaju posljedice poplava i blata te brinu hoće li se ponoviti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako se Mrežnica izbistrila, službeni odgovori o uzrocima zamućenja i dalje su mutni. Posljedice, ovogodišnjeg prvo ćudljivog vremena i poplava, a zatim i ogromnih količina blata koje je njome plutalo desetak dana, osjećaju više – manje svi koji svoju poslovnu djelatnost godinama malo pomalo razvijaju na njenim obalama. Jedan od njih svakako je i Kamp Slapić, omiljeno odmorište tisuća turista iz cijele Europe, a kojemu je sezona počela vrlo loše.

– Gosti koji nam godinama dolaze, jako su se čudili i pitali od čega je to, jer vrijeme je, kad su došli bilo lijepo, a Mrežnica puna blata. Novi pak gosti, koji većinom dolaze po preporukama, vide fotografije i podatke na internetu, nisu mogli vjerovati da je to ista rijeka. Situacija koja je nastala zbog takve Mrežnice bila je zapravo jako loša reklama za cijeli turistički i ugostiteljski sektor na našem području, ispričao je za KAportal Drago Mataković vlasnik Kampa Slapić.

Tek što je sezona u Kampu počela imali su ogromnu poplavu u kojoj je pod vodom bilo dvije trećine površine kampa, Mrežnica je tada prestigla najviši vodostaj izmjeren 1959. godine. Druga poplava bila je manjeg obima, ali je poplavila rubne dijelove kampa.

– Tijekom poplave imali smo grupu gostiju koji su trebali ostati tjedan dana, ali otišli su drugi dan. Ne dugo potom Mrežnica se zablatila i trajalo je jako dugo dok se je vratila u normalu. Sve je to loše za Kamp, stoga u financijskom smislu možemo očekivati da će ova godina biti puno lošija nego prethodne, zaključio je Mataković.

Na naše pitanje što je po njegovom mišljenju uzrokovalo zamućenje Mrežnice, Drago Mataković odgovara kako ne želi nagađati, ali zato se boji budućnosti.

– Bojimo se da se ovo ne ponovi, jer došlo je potpuno nenadano, a toliko kiše nije bilo, pa smatram da to nije bio uzrok. Izgleda da ćemo ostati bez odgovora, a nekako ni mediji se nisu previše zainteresirali za stanje Mrežnice. Kad su bile poplave svi su pitali i izvještavali o tome, a sad je bilo vrlo malo napisa. Isto tako, nedostajale su nam informacije o samom stanju rijeke i kad se već pomalo počela čistiti. Gosti su nas pitali mogu li se kupati, da li je voda zagađena ili nije, a mi nismo znali što im reći, jer nismo mogli dobiti kvalitetne i pravovremene informacije, kaže nam Mataković.

U kampu Slapić prije nego što se Mrežnica zamutila bilo je popunjeno oko 80 posto kapaciteta, a potom je popunjenost pala na ispod polovine smještajnih kapaciteta. Nakon bistrenja rijeke gosti se ponovno vraćaju, ali kako je Mrežnica desetak dana bila poput Amazone, sve će se to odraziti na ukupno ostvarena ovogodišnja noćenja i prihode, ali i na daljnji razvoj projekata.

Obitelj Mataković svake godine nadopunjuje ponudu. Za ovu sezonu izgradili su bazen, a ulažu i u izgradnju novog kampa u Saborskom. Prije nekoliko godina otkupili su zemljište i malo po malo grade novi kamp, koji će u konačnici imati sto smještajnih jedinica, koliko ima i postojeći u Mrežničkom Brigu. Ove godine trebao bi biti završen dio smještajnih objekata, a želja im je dogodine jedan dio kampa u Saborskom staviti u funkciju. Hoće li uspjeti u svojim planovima, ovisi i od ove godine, financijskih i vremenskih mogućnosti i drugih okolnosti. Nadamo se kako će drugi dio ovogodišnje sezone ipak biti bolji. (KAportal)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal