Aktualno Županija

Mandić u Kanadu otišao proslaviti 440. rođendan Karlovca, a vratio se s novim saznanjima i – novcem za Dom HDZ-a

Samo pet dana trajao je posjet karlovačkog izaslanstva našim iseljenicima u Kanadi, no urodio je plodovima: novim iskustvima, kontaktima i – novcem, 3.000 dolara, za izgradnju Doma HDZ-a u Karlovcu.

Karlovačka garda, gradonačelnik Damir Mandić i saborska zastupnica Marija Jelkovac, inače predsjednica karlovačkog HDZ-a, kao izaslanica predsjednika Sabora posjetili su Karlovčane koji žive na području Južnog Ontarija u Kanadi i prisustvovali tradicionalnom Karlovačkom pikniku, u Miltonu.

– Na poziv Hrvatskog kluba Karlovac prisustvovali smo obilježavanju 440. rođendana Karlovca. Na pikniku, koji je bio jako posjećen, bilo je jako zanimljivo, imali smo priliku susresti se s ljudima iz Karlovca i Karlovačke županije; moj dojam je da je i njima bilo drago što smo došli. Drugi dio su sastanci na kojima je nekoliko ljudi zaista pokazalo interes, imali smo upite za neke konkretne stvari. Ono što oni postavljaju kao problem je da imaju određene poteškoće u realizaciji svojih projekata s javno-pravnim tijelima, određenim procedurama koje, očito, idu jako sporo. Njihovi prijedlozi nisu vezani isključivo za neka novčana ulaganja. Ono što bismo mogli više koristiti i na razini lokalne uprave su njihova iskustva koja se tiču nadležnosti gradova, u kontekstu komunalnih poslova. Mislim da bi nam bilo dobro u Hrvatskoj da napokon prestanemo iseljeništvo doživljavati kroz novac i počnemo ga doživljavati kroz njihova iskustva. Na primjer, u Kanadi maksimalno poštuju pravila i uvjete koje je država ili lokalna zajednica postavila, a ta država i lokalna zajednica im vraća svim uslugama koje trebaju imati. Očekujem da ćemo već za Dan grada, možda i u kolovozu, dio njih doći ovdje, imat ćemo sastanak i moći ćemo, što se mene tiče, govoriti o konkretnim stvarima, kazao nam je Mandić.
Upitan je li se za posjeta razgovaralo i o donacijama, primjerice za dva doma koja se grade u Karlovcu, odgovorio je potvrdno.

– Hrvatski klub Karlovac je donirao novac za Dom HDZ-a, to je bilo na pikniku. Dom Mostanje je otvorena opcija; to je crowdfunding kampanja i odradili su to preko svojih odbornika i vjerujem da će i tu biti nekih reakcija, izjavio je Mandić. (kaportal.hr)