Aktualno Županija

Nesreća nikad ne dolazi sama: Stanari Hebrangove u nevremenu ostali bez starog javora, Zelenilo im poslalo račune za uklanjanje jer je njihova parcela

Da su znali da će ostati i bez javora i bez novca, možda bi se stanovnici zgrade u Hebrangovoj 18 te nedjelje, 18. svibnja, sami uhvatili motorki i sjekira, ali nisu pa za uklanjanje srušenog stabla moraju platiti 5.375 kuna Zelenilu.

Karlovac se tada našao na udaru jakog nevremena, vjetra ponajprije, koji je svoju punu snagu pokazao upravo stanovnicima te zgrade, iščupavši iz korijena ogromno stablo javora koje je kraj nje raslo 40-ak godina. Radnici Zelenila uklonili su ga isti dan, a tvrtka poslije mjesec dana stanarima, odnosno, predstavnicima ulaza poslala račune za te radove. Jer, javor je bio na čestici na kojoj je zgrada, dakle, na vlasništvu stanara.

I dok stanari iz 9 ulaza te zgrade negoduju jer će morati izdvojiti po 600 do 800 kuna, iz tvrtke pojašnjavaju: to je sasvim uobičajeno. I cijena je određena po postotku upravljanja ulazima.
– Zelenilo je poslalo račun za uklanjanje izvaljenog stabla u nevremenu na upravitelje zgrade koja se nalazi na čestici 2476, ko Karlovac II i suvlasništvo je stanara. Također predmetna parcela na kojoj je palo stablo nije u vlasništvu Grada. To je uobičajeni postupak, ako je potrebno neko stablo ukloniti ili orezati ide na teret suvlasnika parcele. Ukupna cijena izvedenih radova iznosi 5.375,00 kn sa PDV-om. Razdijeljena je na upravitelje po postocima kako oni upravljaju ulazima, odgovorila nam je tehnička direktorica Gordana Purgar.

Da je čestica vlasništvo Grada, uklanjanje javora platio bi on. Kao što iz proračuna Zelenilu plaća za sve radove na javnim zelenim površinama, a i svi ostali vlasnici parcela po važećem cjeniku hortikulturnih radova pa je i uklanjanje javora obračunato po njemu.
– Cijena ovih radova kalkulirana je na temelju obavljenih radova, a u kalkulaciju ulazi utovar i odvoz drvnog materijala i granjevine i zbrinjavanje, te rad radnika na prerezu i utovaru, dodala je Purgar.