Aktualno Županija

Karlovački proračun raste na 377,2 milijuna kuna – porezni prihodi bolji od očekivanih, Mandić rekao na što će se trošiti

– Oprezno smo planirali proračun iako smo znali, posebno u kontekstu EU fondova, da će se otvoriti mogućnost za njegovo povećanje. U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, poprilično su povećani porezni prihodi: od poreza i prireza za 5,4 milijuna, a od poreza na promet nekretnina za 1,5 milijun kuna, izjavio je danas gradonačelnik Damir Mandić, najavljujući sutrašnji rebalans proračuna na sjednici Gradskog vijeća.

Po ovom prijedlogu, umjesto 361,3 milijuna kuna, narast će za 15,8 milijuna, i postati rekordni karlovački proračun od 377,2 milijuna kuna. Nije mu, iako su u Gradu računali na manje prihode s te osnove, naštetilo ni smanjenje prireza iz prošle godine.

– Očito su se u karlovačkom gospodarstvu dogodile pozitivne promjene i ne osjećamo smanjenje prihoda od prireza, što je važno jer govori i da su primanja naših sugrađana rasla, dodao je Mandić.
Veća su i sredstva iz EU fondova koja će stići u Grad jer mu je odobreno sufinanciranje svih 7 prijavljenih projekata: komunalno opremanje zone Gornje Mekušje, izgradnja vrtića Mahično i Dubovac, obnova škola Turanj i Braća Seljan, Veleučilišta u Meštrovićevoj i Gradske uprave u Banjavčićevoj.

– Moram pohvaliti ekipu iz Odjela za EU fondove jer u 10 sati je otvoren natječaj, mi smo u 10.05 sati imali već sve prijave predane, napomenuo je Mandić.
Zbog većeg indeksa razvijenosti, Karlovcu projekti iz nacionalnih izvora, što je također zatražio, više neće biti sufinancirani 85, nego 50 posto, ali rast proračuna, uz već podignute kredite, gotovo sigurno, po Mandićevim riječima, znače realizaciju svih projekata.

– Ako dobijemo sufinanciranje svih projekata, ostat će nam i nešto našeg novca. U potpunosti smo vlastitim novcem zatvorili financijsku konstrukciju za vrtić Grabrik, uz pomoć Karlovačke županije, već smo otvorili Muzej na Turnju, reciklažno dvorište na Maloj Švarči bit će gotovo 1. kolovoza i preuzet će ga Čistoća, sve dodatne aktivnosti u vojarni Luščić smo zatvorili, čeka nas atletska staza i travnjak na nogometnom stadionu, nabave traju i spremni smo za to. Proračun se povećava za oko 3,5 milijuna kuna nacionalnih sredstava za besplatne udžbenike, Grad će milijun izdvojiti za radne bilježnice i materijale, dok ćemo od Hrvatskih voda dobiti 4,7 milijuna kuna za sanaciju klizišta koja smo kandidirali na natječaj, kazao je Mandić, zaključivši da je proračun više nego zdrav i da oslikava povećane prihode Karlovčana, a na Gradu je da taj novac usmjerava na projekte ključne za sve u Karlovcu. (kaportal.hr)