Aktualno Županija

Na HŽ uvijek ima puno prigovora, ali sve više ljudi putuje vlakom – kroz županijske kolodvore prošlo ih je čak 805 tisuća

Malo koja državna tvrtka tako je često izložena prigovorima korisnika, odnosno u ovom slučaju putnika, kao Hrvatske željeznice, ali podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju, pomalo neočekivano, kako vlakom putuje sve više ljudi.

Na području cijele Republike Hrvatske nastavljen je kontinuirani rast nakon drastičnog pada 2014. godine, a u Karlovačkoj županiji je situacija još zanimljivija – naime, tijekom prošle godine postignuti su najbolji rezultati u proteklih 23 godine, odnosno najbolji rezultati uopće što se tiče ovog istraživanja DZS-a, koji su obuhvatili razdoblje od 1997. do danas.

Nema sumnje kako je povećanom broju putnika pridonio novi gradski kolodvor u centru najvećeg županijskog grada Karlovca, no to ipak ne objašnjava u potpunosti strelovit rast broja putnika u prošloj godini, jer kolodvor “Karlovac – Centar” otvoren je već nekoliko godina.

Kako bilo, u godini početka ovog istraživanja, 1997., kroz kolodvore Karlovačke županije je u svim smjerovima prošla 781 tisuća putnika. Potom je slijedio kontinuirani pad broja putnika sve do spomenute 2014. godine kada je dosegnuta najniža razina sa 528 tisuća putnika u godini. Potom slijedi postepen rast sve do 672 tisuće putnika u 2017. godini i onda zaista velik skok u prošloj godini, u kojoj je prema podacima DZS-a kroz Karlovačku županiju prošlo 805 tisuća putnika.

Iako se putnici često žale na spore i neudobne vlakove, mnoge bez klime, česta kašnjenja… čini se da i dalje mnogi odabiru vlak, a što bi tek bilo da HŽ posluje kvalitetnije i nudi profesionalniju i udobniju uslugu?
Inače, u cijeloj Hrvatskoj željezničkim prijevozom tijekom prošle godine koristilo se 17,3 milijuna putnika. Najviše, dakako, u Zagrebu, kroz čije je kolodvore prošlo oko 5,1 milijuna putnika, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji, gdje ih je bilo tek oko 3 tisuće.

Znatno je povećan i promet roba željezničkom prugom. U Karlovačkoj županiji tako je u 2018. godini utovareno oko 517 tona robe, što je primjetan porast u odnosu na godinu prije kada je u kolodvorima naše županije u teretne vlakove utovarena 471 tona robe. U znatnom porastu je i istovar, iako su tu brojke daleko manje – tijekom prošle godine u Karlovačkoj županiji iz vlakova je istovareno 33 tone robe, dok je godinu ranije bilo istovareno tek 13 tona. (kaportal.hr)