Aktualno Županija

I županijska oporba napustila sjednicu: Nedopustivo je da nema župana na “aktualnom satu” jer priprema proslavu 2027.!

Samo dan nakon gradske, i županijska oporba napustila je sjednicu, protestirajući jer na Aktualcu nema župana da čuje i odgovori na pitanja koja su mu namjeravali postaviti.

Učinili su to najprije SDP-ovci, njih petero, a potom i pet vijećnika Živog zida, koji su par minuta duže ostali samo da njihov novi vijećnik Čedomir Tatalović položi prisegu i započne mandat umjesto Vanje Pahljina pa je u Velikoj vijećnici ostao samo jedan predstavnik oporbe, Mostov Marinko Marinović, koji smatra da se “napuštanjem sjednice ne može ostvariti svrha vijećničkog djelovanja”.

I SDP i Živi zid napustili su sjednicu iz istog razloga: na njoj nije bio župan Damir Jelić i to zbog sastanka s predsjednikom Sabora, oko proslave 500 godina Cetinskog sabora.
– Da je župan odsutan iz zdravstvenih razloga, mi bismo razumjeli, ali otišao je u Zagreb na sastanak oko proslave koja će biti održana za par godina, znači razlog nije nimalo prihvatljiv. Institut Aktualnog sata je vrijeme kad vijećnici postavljaju pitanje županu, a ne u pisanoj formi pa će dobiti odgovor na sv. nikad! Osim toga, 16 točaka dnevnog reda je predlagač župan, logično da će pročelnici braniti te točke, ali bez župana ne vidimo ni jedan razlog da nastavimo prisustvovati sjednici, izjavio je potpredsjednik Skupštine Ivan Vuković, pojašnjavajući odluku Kluba vijećnika SDP-a o napuštanju sjednice.

Nekorektno je da na Aktualcu nema župana, dodao je Josip Benčić (SDP).

– To je elementarna politička nekorektnost župana! On je župan svih građana, bez obzira jesu li ga oni birali ili ne. Nije on jučer doznao da danas mora na sastanak. Osim toga, proslava će biti 2027., napomenuo je Benčić.

Živi zid izostanak župana ocijenio je neopravdanim, smatrajući da za njega nema valjan razlog. Zato je, po riječima Filipa Jarnevića, smatraju nelegitimnom.

– Razlog koji navode je obljetnica Hrvatskog sabora, a to nije nikakva hitna dužnosti, niti hitna obveza. Zato ovu sjednicu ne smatramo legitimnom, niti njihov razlog za izostanak. Pričekali smo samo da prisegne naš novi vijećnik i napustili sjednicu, izjavio je Jarnević.

I jedni i drugi vijećnici imali su pripremljena pitanja, od onog o zagađenju Korane i Mrežnice, do nemogućnosti stručnog ospobljavanja i stažiranja netom diplomiranih učitelja.

Na početku sjednice nije bila ni zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, ali su joj prisustvovali zamjenici Mirko Martinović i Vesna Hajsan Dolinar, koja je ustvrdila da će se na iznimno važnom sastanku na kojem je Jelić razgovarati i obnovi starih gradova u županiji, te da su zamjenici i pročelnici adekvatni odgovoriti na sva postavljena pitanja. (kaportal.hr/OGportal)