Aktualno OG sada Ogulin

Zdravko vratio sjaj starom jukeboxu

Jukebox, onaj tradicionalni, u svom pravom obliku i formatu, današnji mladi zapravo malo poznaju. Jukebox (Džuboks) je djelomično automatizirani glazbeni uređaj, obično na kovanice, koji može odsvirati posebno odabrane pjesme iz vlastite zbirke pjesama na nekom od medija.
Tradicionalni jukeboxi iz 1960-ih bili su prilično veliki sa velikom polukružnom lunetom na vrhu i živo osvjetljenom prednjom stranom uređaja. Imali su tipke sa slovima i brojevima, tako da se je izborom njihove kombinacije, moglo izabrati željenu pjesmu za reprodukciju, a uobičajeno su to bile singl ploče. Dakle, trebalo je ubaciti kovanicu u aparat, otipkati određenu kombinaciju pjesme s popisa i vaš glazbeni izbor bi počeo svirati u kafiću, restoranu, trgovini, auto servisu ili bilo kojem objektu gdje bi jukebox bio postavljen. Posebno često sretali smo ih u lunaparkovima i objektima sa zabavnim igrama stolnog nogometa, flipera te nešto kasnije i jednostavnijih video igara. Jukeboxi su vrhunac popularnosti imali u Americi između 1940. – 1960., u Europi je to bilo za desetljeće kasnije 1950-1970.) Njihova popularnost bila je vezana uz širenje rock glazbe. Danas su te velike polumehaničke “glazbene kutije” sa vinilnim single pločama istisnule modernije inačice sa mp3 pjesmama. No, kao i mnogo drugih stvari iz prošlosti, tako i jukeboxi, zahvaljujući zaljubljenicima u glazbu, tehniku i prošle dane i danas opstaju, ne kao komercijalna sredstva zarade već kao jedan oblik hobija.


U Ogulinu funkcionalan jukebox možete vidjeti i čuti na djelu u Frizerskom salonu Gentlemen, a kojeg je za salon svoje supruge restaurirao i osposobio naš sugrađanin Zdravko Puškarić Balta.

Glazba je oduvijek moja velika ljubav. Posjedujem veliku vinilnu fonoteku, starih dobrih, prebranih singl i LP ploča. Sjetio sam se starih vremena i zabavnog parka kod Ota! Bio je smješten kod funtane, kod Vodovoda i kanalizacije i dolazio je godinama u Ogulin.  Uz stolni nogomet, flipere i neke druge igre imao je i jukebox na kojem su svirale pjesme Supermen, Angie, Emma, Papa Joe, I love rock and roll od Joan Jett i naravno još mnoge. Dolazili smo tamo poslije škole, u večernjim satima i ubacivali kovanice u jukebox birajući “svoju” pjesmu, a žetone u flipere. Prije je to bio “inventar” u skoro svim kafićima, a zadnji je, čini mi se, bio u nekadašnjem “Zdravljaku” preko puta Frankopanske kule. Onda sam, prije otprilike godinu dan, na Njuškalu pronašao oglas u kojem se prodaje neispravan juke box. Krenuo sam u potražnju može li ga tko servisirati i tako se susreo s prijateljem kojeg nisam čuo 24 godine! On je iz okolice Zagreba, a do njega sam došao slučajno, jer nisam znao da se i time bavi . Tako je sve krenulo…“- priča nam Balta.

Potom, dodaje, kupio je kompletnu tehničku dokumentaciju u Njemačkoj, a na isti način, pomoću interneta pronalazi dijelove do kojih je prilično teško doći.
Jukebox koji je obnovio proizveden je 1974. godine u Njemačkoj od jedinog tadašnjeg proizvođaća ovih uređaja, tvrtke NSM, radi se o modelu NSM120 koji ima fonoteku od 60 single ploča, što znači da raspolaže sa 120 pjesama.
Zdravko je sam uredio i napravio kućište od drva, a spomenuti prijatelj pomogao mu je oko servisa mehaničkih elemenata uređaja, što je trajalo oko dva mjeseca. Jukebox je u potpunosti funkcionalan, no naravno ne koristi se u komercijalne svrhe i ne treba ubacivati kovanica da bi vidjeli i čuli kako funkcionira, odnosno ima samo ulogu ukrašavanja interijera frizerskog salona, gdje se odlično uklopio, jer retro je IN. Kako taj 45-ogodišnjak funkcionira, provjerite u Gentlemenu.

U našem kratkom video zapisu pogledajte kako ta mehanika funkcionira.

U fotogaleriji pogledajte tijek restauracije jukeboxa