Aktualno OG sada Ogulin

Bolnica veledrogerijama duguje 8.314.926,00 kn, a najstarija dospjela obveza stara je 482 dana

U petak smo vas izvjestili kako je Koordinacija veledrogerija najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao krajem lipnja 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.
Dug bolnica svakog se mjeseca povećava za 150 milijuna kuna, zbog čega će, budući da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji. Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Predstavnici Koordinacije veledrogerija naveli su da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana. Zbog takve situacije iz Koordinacije veledrogerija najavili su i mogućnost blokade računa bolnica.

Koliko duguje ogulinska bolnica veledrogerijama, plaća li svoje obveze u zakonskom roku, neka su od pitanja koja smo uputili ravnatelju ogulinske Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata, dr.Josipu  Zorku.

Odgovor ravnatelja stigao nam je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostalog, navodi kako dospjeli dug ogulinske bolnice za lijekove i potrošni materijal prema veledrogerijama iznosi, na dan 30. lipnja 2019. godine, 8.314.926,00 kuna. Doznali smo i kako naša bolnica ne podmiruje dugovanja prema veledrogerijama u zakonskom roku, a najstarija dospjela obveza stara je 482 dana.

Na naše pitanje može li se i ogulinska bolnica naći među bolnicama protiv kojih su najavljene tužbe, ravnatelj dr. Zorko odgovara “…Uvijek postoji opasnost da se bolnica nađe na popisu veledrogerija za najavljene tužbe, ali za sada nema realne opasnosti za to.”.
Odgovarajući na posljednji upit ima li dovoljno lijekova za pacijente u ogulinskoj bolnici, dr. Zorko zaključno poručuje kako u bolnici nema problema sa opskrbom lijekovima.

Nadamo se kako se naša ogulinska bolnica, ipak, neće naći na listi bolnica protiv kojih će veledrogerije podnesti najavljene sudske tužbe. (Radio Ogulin)