Aktualno Županija

Znate li što je SenzoriKA? Kreće daljinsko očitanje vodomjera, količine otpada, buke i onečišćenja, toplinske energije, parkinga…

senzorika-ist

Koliko je slobodnih parkirališnih mjesta kod Zorin doma, kolika je potrošnja vode na 10 lokacija u gradu i toplinske energije u nekim podstanicama, kolika popunjenost spremnika za otpad na Korzu, te kolika razina buke i CO2 kod Brze ceste, od rujna će u Karlovcu biti očitavano na daljinu, a svi podaci dostupni na web stranici Grada i gradskih tvrtki.

Najavljeno je to na današnjem potpisivanju sporazuma o realizaciji pilot projekta SenzoriKA, vrijednog 526.000 kuna – izdvojili su ih Grad, Mladost, ViK, Gradska toplana i Čistoća – između Grada Karlovca, Odašiljača i veza, te Končar – Elektronike i informatike. Dio je to nastojanja da Karlovac doista bude “pametan grad”, a očitanje potrošnje vode, i energenata, prikupljanje podataka o kvaliteti zraka, količini otpada u sprenicima, stanja na parkiralištima… na daljinu, te daljnje korištenje tih podataka postane svakodnevica u Karlovcu. U prvih godinu dana provodit će se samo na nekoliko lokacija u gradu.

– Uvjeren sam da će ti podaci svim tvrtkama i nama u gradskoj upravi koristiti kako bi u nadolazećem vremenu proizašli konkretni projekti koji će onda i za tvrtke, ali i za gradsku upravu biti standard poslovanja. Ovo je tek početak i teško je i pretpostaviti što će se dogoditi, ali će sigurno koristiti tvrtkama kod racionalizacije poslovanja i kvalitete življenja u Karlovcu, rekao je gradonačelnik Damir Mandić. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Karlovčanin osuđen zbog nevjerojatne gluposti: “Nazvao sam Hitnu i izlagao da imam koronu, jer nisam imao prijevoz od Mahična do Karlovca”

OgPortal

U dinamičnoj utakmici Ogulinci pobijedili

OgPortal

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal