Crkvu srušili do temelja: Dvojac osumnjičen za miniranje crkve u Cetingradu, nedostupni hrvatskim vlastima, raspisana je potraga

Dvojica muškaraca, starih 54 i 47 godina osumnjičeni su za miniranje Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu a sve se dogodilo za vrijeme okupacije ovog mjesta ratne 1991. godine.

PU karlovačka je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci provela kriminalističko istraživanje sa sumnjom u kazneno djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer su vrijeme rata i okupacije 1991. godine realizirali napad na objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom.

– Naime, 54-godišnjaka se sumnjiči da je kao zapovjednik jednog od diverzantskih vodova Štaba Teritorijalne obrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije tzv. „JNA“ i naoružanih paravojnih snaga na Republiku Hrvatsku, a neposredno nakon zauzimanja mjesta Cetingrad iz kojeg je protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata izdao zapovijed 47-godišnjaku, kao zapovjedniku inženjerijske grupe u sastavu njegova Diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, navode u policiji.
47-godišnjak je zajedno s članovima svoje inženjerijske grupe to učinio i u potpunosti uništio crkvu.

– Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđeno je posebno izvješće, a za osumnjičenim osobama, obzirom da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potraga, kažu u policiji. (kaportal.hr)(foto:ilustracija)

Facebook Comments