Aktualno Županija

Grad Karlovac objavio natječaj za dodjelu gradskih stanova – otvoren je 30 dana, moći će se javiti i zaštićeni najmoprimci

Natječaj za dodjelu u najam stanova u gradskom vlasništvu u Karlovcu je objavljen, a lista po kojoj će biti dodjeljivani vrijedit će iduće tri godine.

Priliku za najam gradskog stana, za razliku od prijašnjih godina, ubuduće će imati i zaštićeni najmoprimci u privatnim stanovima jer je Grad u novoj odluci o uvjetima i mjerilima za davanje u najam stanova u svom vlasništvu, po riječima dogradonačelnice Andreje Navijalić, poštivao izmijenjenu zakonsku regulativu i mišljenje nadležnog ministarstva.

– Tu se vežemo na status zaštićenih najmoprimaca koji su u tzv. privatnim stanovima zbog toga što se njima povećava najamnina svake godine tijekom pet godina i do 31. kolovoza 2023. godine se treba riješiti njihovo stambeno pitanje, ugovorom s vlasnicima ili na neki drugi način. Obveza Grada je brinuti o socijalnim kategorijama kroz sufinanciranje najamnine, ali isto tako ukoliko ne dođe do sklapanja ugovora sa privatnim vlasnicima, obveza Grada je zbrinuti te obitelji, riješiti im stambeno pitanje kroz najam stanova. To smo po preporuci ministarstva ugradili u našu odluku, što znači da pod jednakim uvjetima pred drugim zainteresiranim osobama prilikom davanja u najam, ova kategorija zaštićenih najmoprimaca ima prednost. Do sada, budući da su oni bili u stanovima, nisu se mogli niti javljati na naše liste. Sada im je to omogućeno, rekla je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

Budući da liste za dodjelu gradskih stanova u najam, i Opća lista reda prvenstva i Lista reda prvenstva za mlade, vrijede tri godine, a na snazi su od listopada 2016., odnosno, s krajem godine im ističe “rok valjanosti”, ovaj tjedan bit će objavljen javni natječaj za dodjelu gradskih stanova u najam. Nakon što liste budu utvrđene, stanovi će se po njima dodjeljivati do kraja 2022.

– Natječaj za javljanje na listu za dodjeljivanje gradskih stanova, Listu za mlade i Opću listu, će biti otvoren 30 dana. Pozivam sve koji zadovoljavaju propisane kriterije da se jave kako bismo mogli napraviti kvalitetne liste i uuistinu pomoći građanima koje treba stambeno zbrinuti, pozvala je Navijalić.

Grad u vlasništvu ima 335 stanova; praznih među njima, po riječima dogradonačelnice, nema, a Grad ih dodatno uređuje – trenutno pet – i seli neke korisnike kako bi najmoprimci u njima živjeli u adekvatnim uvjetima, ali i u adekvatnoj kvadraturi. Uz to, pokušava doći i do stanova koji su sada u državnom vlasništvu.

– Krenuli smo i u aktivnu suradnju s Ministarstvom državne imovine kako bismo dobili na korištenje dio stanova koji pripadaju Republici Hrvatskoj. Odlukom Vlade, već je 14 stanova dodjeljeno gradu Karlovcu, ostalo je još šest za koje smo također tražili da se daju Gradu plus dva prazna stana, a zatražili smo još šest na korištenje. Naš cilj je da budemo što proaktivniji i da pokušamo rješavati ljude s naše liste, zaključila je Navijalić. (KAportal.hr)