Aktualno Županija

Peticija protiv zida na Korani u rukama župana i gradonačelnika – Spasimo Koranu čeka odgovore, ali ima i rezervne planove

Svim zakonskim sredstvima onemogućiti izgradnju zida na lokaciji nekadašnjeg Hotela Korana, objaviti pregledno, na jedinstvenom javnom mjestu svu dokumentaciju vezanu za tu lokaciju od kupnje i rušenja Hotela do danas, te raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj na toj lokaciji – tri su zahtjeva na peticiji popraćenoj sa 4.151 potpisom, te ispisom on line peticije s potpisima, koje je GI Spasimo Koranu danas urudžbirala u Županiji, županu i predsjedniku Skupštine, te u Gradu, gradonačelniku i predsjedniku Vijeća.

– Prvi i treći zahtjev su od strane Grada i Županije deklarativno prihvaćeni, ali budno ćemo pratiti da tako i ostane i vlasti se drže svojih deklaracija. Drugi zahtjev, o objavi dokumentacije, nije prihvaćen, ali ovom predajom peticije podnijeli smo zahtjev na pristup informacijama i vlasti bi po tome mogle djelovati. Očekujemo odgovor u propisanom roku, što je plan A. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, imamo plan B i plan C, ali o tom, po tom, izjavio je Marin Bakić iz Spasimo Koranu, uoči dostavljanja peticije Gradu, a nakon njenog urudžbiranja u Županiji.

Zahvalivši svima koji su peticiju potpisali, kazao je da su se angažirali bojeći se, iako je župan Damir Jelić izjavio da je zid nepotreban i nezakonit, zbog prijašnjih iskustava, da bi zid bio izgrađen.
– Projektantica Hotela iz 1977. Đurđica Lipovšćak, koja je surađivala s ulagačem nakon kupnje i rušenja hotela, izjavila je da se na mjestu gdje se kani graditi zid spremište mazuta od nekoliko tona i mislim da bi bilo razborito da se njezine tvrdnje istraže, napomenuo je Bakić.

Arhitektica Branka Petrović primjetila je da u prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a ostaje članak o obaveznom provođenju arhitektonsko-urbanističkog natječaja u slučaju rušenja, uklanjanja i gradnje novog hotela ili bilo čega drugog na toj lokaciji, ali je u odluci Gradskog vijeća i pokretanju izmjena članak o ukidanju natječaja.
– Nije definirano koje, a na javnoj raspravi o izmjenama GUP-a bilo je očito da se radi najviše o Nazorovoj. Za lokaciju uz Koranu ostaje. Gradonačelnik je izjavljivao da će Grad participirati taj natječaj, a u posljednjem rebalansu proračuna predviđena je stavka za provedbu arhitektonsko-urbanističkih natječaja od 300.000 kuna. Nije navedeno kojih, navela je Petrović.

Dodala je i kako sadržaji koji podrazumijevaju i neku javnu upotrebu, bez obzira na vlasništvu, po odredbama GUP-a, ne predviđaju ograđivanje, bilo kakvu ogradu, odnosno, zatvaranje i ograđivanje. Iznimno, neki dio takvog sadržaja, primjerice gospodarsko dvorište s kontejnerima, može biti ograđen. (kaportal.hr)