Aktualno Županija

U županiji 971 umrlih više nego rođenih, u Slunju na jednog rođenog tri umrla, Ribnik na dnu dna!

Najnoviji podaci o demografskom krahu:
Dugo očekivani podaci o prirodnom prirastu u 2018. godini nažalost nisu donijeli nikakve ugodne i dobre vijesti. Iznenađenja nema – demografska katastrofa se nastavlja na području cijele Hrvatske pa je samo negativnim prirastom, odnosno omjerom broja rođenih i umrlih Hrvatska u protekloj godini izgubila čak 15.761 stanovnika!

Karlovačka županija, dakako, nije nikakva iznimka pa se i kod nas nastavila “bijela kuga” – u 2018. godini na području naše županije rođene su 962 bebe, a umrle su čak 1.933 osobe, odnosno imamo 971 umrlih više nego rođenih!

U Ribniku – zastrašujuće!

S tim dolaze i razni neslavni rekordi, a opet je u prvom planu općina Ribnik. Podsjetimo, Hrvatska trenutačno ima ukupno čak 556 gradova i općina, a kada je u pitanju demografija Ribnik je na jednoj ljestvici 555., a na drugoj najgori 556.! Naime, po prirodnom prirastu Ribnik je na pretposljednjem mjestu sa zastrašujuće niskim vitalnim indeksom 9,1 (sve ispod 100,0 je negativno), a iza njega je samo općina Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji.

No, Ribnik je još gori, odnosno najgori i uvjerljivo posljednji po broju novorođenčadi – tijekom 2018. godine na području općine rodilo se samo jedno dijete, što je najlošiji rezultat u Hrvatskoj. Cinici bi mogli reći da je ipak riječ o napretku, jer godinu ranije broj novorođenčadi u Ribniku bio je – 0.

No, daleko od toga da je drugdje nešto bolje: U Ozlju je više od dva umrla na jednog rođenog (55 – 114), a jedva nešto bolje od tog tužnog omjera od dvije umrle osobe na jednu rođenu je u preostala tri grada Karlovačke županije – u Ogulinu ih je rođeno 100, a umrlo 196; u Dugoj Resi rođeno 83, a umrlo 150; a na kraju, u središtu županije Karlovcu rođene su 393 bebe a, umrle su 742 osobe.

Od općina, dakako, sve su također u minusu. Posebno loše, osim u već spomenutom Ribniku, je u Krnjaku koji na jednu rođenu ima gotovo pet umrlih te u Saborskom i Tounju koji su otprilike na omjeru 1:4. Najbolje nije nigdje, jer bi to bila krajnje neprikladna riječ pa recimo da je najmanje loše u Draganiću koji sa 32 novorođena stanovnika i 37 umrlih ima vitalni indeks 86,5.

Koliko se god trudili zaista je teško pronaći išta pozitivno u brojkama za 2018. godinu, eventualno možemo tek spomenuti kao mali plus da je rođeno više beba nego godinu ranije. U 2017. godini, naime, bilo ih je 947, a prošle godine 15 više.

Na području Hrvatske najgora je situacija u Ličko-senjskoj županiji, a jedino je Međimurska donekle blizu “nuli” s vitalnim indeksom 97,6. (kaportal.hr)