Raste interes za samozapošljavanje u Karlovačkoj županiji, HZZ u protekle tri godine isplatio gotovo 9,5 milijuna kuna subvencija

Mjera samozapošljavanja atraktivna je i mnogim Karlovčanima, a unutar mjere u tri godine otvoreno je 237 novih poslovnih subjekata.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja, popularno nazvane od mjere do karijere, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoje poticati zapošljavanje, omogućiti dodatnu edukaciju radnika, a prvenstveno očuvati radna mjesta, vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika. Kroz devet aktivnih mjera koje su na snazi od 2017. godine, nastoji se različitim financijskim subvencijama i programima utjecati na što povoljniju sliku zaposlenosti u društvu i dati poticaj u razvijanju poduzetničkih ideja.

Jedna od mjera koja izaziva najviše interesa i čija isplaćena sredstva iz godinu u godinu rastu je mjera samozapošljavanja, namijenjena onima koji namjeravaju pokrenuti vlastiti posao.

Prema podacima HZZ-a u 2016. godine u Hrvatskoj ovu mjeru iskoristilo je u 2.333 korisnika, godinu kasnije 3.583 korisnika, a u 2018. godini gotovo 6.500 korisnika prilikom pokretanja vlastitog posla povuklo je bespovratna sredstva za samozapošljavanje. Ukupna sredstva isplaćena korisnicima ove mjere narasla su višestruko, 56 milijuna u 2016. godini na 350 milijuna prošle godine.

Sličan rast i interes postoji i u Karlovačkoj županiji. Od 1,8 milijuna kuna isplaćenih bespovratnih sredstva u 2017. godini, do gotovo 6,5 milijuna kuna prošle godine. Prema podacima Područnog ureda Karlovac koje nam je ustupila predstojnica Ivana Mehle, u 2017. godini 51 korisnik iskoristio je potporu za samozapošljavanje, u 2018 godini taj broj raste na 117 korisnika, dok u prvih 6 mjeseci 2019. godine 77 korisnika osiguralo je bespovratna sredstva za realizaciju poduzetničke ideje. Ukupno je otvoreno 237 poslovnih subjekata, i to najviše u Karlovcu, zatim slijedi Duga Resa i Slunj.

– Najviše poslovnih subjekata otvaraju nezaposleni u nekoj građevinskoj djelatnosti, a to su uglavnom monteri suhe gradnje, keramičari, zidari, stolari, vodo i elektroinstalateri, završni građevinski radovi. Nakon toga slijede razne uslužne djelatnosti od kojih su najčešće usluge njege tijela i ugostiteljstvo. Uz navedene, novootvorene tvrtke i obrti bave se i uređenjem okućnica, čišćenjem privatnih i poslovnih prostora, dizajnom, piljenjem drva, prodajom autodijelova, preradom metala, proizvodnjom proteina, adrenalinskim aktivnostima, financijskim savjetovanjem, javnobilježničkim poslom i raznim drugim, kaže za KAportal predstojnica Ivana Mehle.

Iako je mjera za samozapošljavanje aktivna od 1992. godine, tijekom godina došlo je i do značajnih promjena uvjeta i kriterija, kao i iznosa sredstva potpore koje bi korisnik mogao ostvariti za pokretanje vlastitog posla. Potpore za samozapošljavanje ove godine iznose 55.000 kuna, odnosno 70 000 kuna ukoliko se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kod udruživanja dvije osobe bespovratna sredstva iznose 110.000 kuna, a kod udruživanja četiri osobe pri osnivanju trgovačkog društva poticaj iznosi do 220.000 kuna. Novost od ove godine su i potpore za proširenje poslovanja za one korisnike koji su u prethodnim razdobljima iskoristili sredstva za samozapošljavanje ukoliko otvaraju nove poslovne jedinice, pokreću nove djelatnosti i zapošljavaju nove radnike. (KAportal.hr)

Facebook Comments