Aktualno Županija

Raste interes za samozapošljavanje u Karlovačkoj županiji, HZZ u protekle tri godine isplatio gotovo 9,5 milijuna kuna subvencija

construction-709487_1280

Mjera samozapošljavanja atraktivna je i mnogim Karlovčanima, a unutar mjere u tri godine otvoreno je 237 novih poslovnih subjekata.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja, popularno nazvane od mjere do karijere, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoje poticati zapošljavanje, omogućiti dodatnu edukaciju radnika, a prvenstveno očuvati radna mjesta, vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika. Kroz devet aktivnih mjera koje su na snazi od 2017. godine, nastoji se različitim financijskim subvencijama i programima utjecati na što povoljniju sliku zaposlenosti u društvu i dati poticaj u razvijanju poduzetničkih ideja.

Jedna od mjera koja izaziva najviše interesa i čija isplaćena sredstva iz godinu u godinu rastu je mjera samozapošljavanja, namijenjena onima koji namjeravaju pokrenuti vlastiti posao.

Prema podacima HZZ-a u 2016. godine u Hrvatskoj ovu mjeru iskoristilo je u 2.333 korisnika, godinu kasnije 3.583 korisnika, a u 2018. godini gotovo 6.500 korisnika prilikom pokretanja vlastitog posla povuklo je bespovratna sredstva za samozapošljavanje. Ukupna sredstva isplaćena korisnicima ove mjere narasla su višestruko, 56 milijuna u 2016. godini na 350 milijuna prošle godine.

Sličan rast i interes postoji i u Karlovačkoj županiji. Od 1,8 milijuna kuna isplaćenih bespovratnih sredstva u 2017. godini, do gotovo 6,5 milijuna kuna prošle godine. Prema podacima Područnog ureda Karlovac koje nam je ustupila predstojnica Ivana Mehle, u 2017. godini 51 korisnik iskoristio je potporu za samozapošljavanje, u 2018 godini taj broj raste na 117 korisnika, dok u prvih 6 mjeseci 2019. godine 77 korisnika osiguralo je bespovratna sredstva za realizaciju poduzetničke ideje. Ukupno je otvoreno 237 poslovnih subjekata, i to najviše u Karlovcu, zatim slijedi Duga Resa i Slunj.

– Najviše poslovnih subjekata otvaraju nezaposleni u nekoj građevinskoj djelatnosti, a to su uglavnom monteri suhe gradnje, keramičari, zidari, stolari, vodo i elektroinstalateri, završni građevinski radovi. Nakon toga slijede razne uslužne djelatnosti od kojih su najčešće usluge njege tijela i ugostiteljstvo. Uz navedene, novootvorene tvrtke i obrti bave se i uređenjem okućnica, čišćenjem privatnih i poslovnih prostora, dizajnom, piljenjem drva, prodajom autodijelova, preradom metala, proizvodnjom proteina, adrenalinskim aktivnostima, financijskim savjetovanjem, javnobilježničkim poslom i raznim drugim, kaže za KAportal predstojnica Ivana Mehle.

Iako je mjera za samozapošljavanje aktivna od 1992. godine, tijekom godina došlo je i do značajnih promjena uvjeta i kriterija, kao i iznosa sredstva potpore koje bi korisnik mogao ostvariti za pokretanje vlastitog posla. Potpore za samozapošljavanje ove godine iznose 55.000 kuna, odnosno 70 000 kuna ukoliko se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kod udruživanja dvije osobe bespovratna sredstva iznose 110.000 kuna, a kod udruživanja četiri osobe pri osnivanju trgovačkog društva poticaj iznosi do 220.000 kuna. Novost od ove godine su i potpore za proširenje poslovanja za one korisnike koji su u prethodnim razdobljima iskoristili sredstva za samozapošljavanje ukoliko otvaraju nove poslovne jedinice, pokreću nove djelatnosti i zapošljavaju nove radnike. (KAportal.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal