Aktualno OG sada Ogulin

Na današnji dan prvi napad na Josipdol i prva žrtva Domovinskog rata na našem području

josipdol centar

Pred 28 godina, 22. srpnja 1991. godine u 5 sati ujutro počeo je prvi minobacački napad na Josipdol. Pobunjeni Srbi iz Plaškog, u jutarnjim satima, minobacačkim su granatama napali Ispostavu ogulinske  policijske postaje, koja je tada bila smještena u hotelu Josipdol. Napad su odbile postrojbe MUP-a pod zapovjedništvom Jose Turkovića, zapovjednika tadašnje postrojbe specijalne policije iz Ogulina, te pripadnici ZNG-a bataljuna Klek pod zapovjedništvom Mike Kolića. U obrani tih prostora bila su angažirana tri voda temeljne policije, specijalna policija, lovci, Zbor narodne garde i dio mještana. Ukupno, oko 170 ljudi. Oko podneva u sukob se uključila i JNA.

Jedna granata upućena sa slunjskog poligona usmrtila je našeg sugrađanina, Ivicu Cindrića Pivu, prvu žrtvu Domovinskog rata na našem području. Srpske snage su odbačene i crta razgraničenja, postavljena tada, zadržala se od sve do kolovoza 1995. godine, kada je nestala u vihoru Oluje.
Ovog se datuma za OGportal, prošle godine prisjetio jedan od sudionika obrane, Joso Turković, koji je bio na čelu specijalne policije. S njim smo obišli Josipdol, Kamenicu i Tržić, te zabilježili njegova sjećanja na ove dane:

 

Posljednje objavljeno

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal

Muškarac s mitraljezom u ruci ušetao na proslavu rođendana, počeo pucati i vikati: ‘Gasi muziku!‘

OgPortal