Aktualno OG sada Ogulin

Ribarica na Sabljacima

Ovog vikenda, dok smo malo fotografirali naša jezera i rijeku, na jezeru Sabljaci naletjeli smo na nešto što nas je iznenadilo i preplašilo.  Naime,  pred nama je nešto “šmugnulo” sa travnjaka u vodu. Zmija! Zaključili smo po izgledu, dok je ona vijugala roneći pod vodom. Malo smo sačekali u nadi da će izroniti i da ćemo je moći snimiti. Želja nam se ostvarila, jer je zmija duljine oko 120 centimetara,  izronila pred naš objektiv i omogućila nam ovaj video.

A upravo zahvaljujući snimci uspjeli smo i doznati o kakvoj se zmiji radi.  Najvažnije je da nije otrovnica i nije opasna, a nazivaju je Ribarica jer nastanjuje većinu naših jezera i rijeka. Evo što smo o njoj pronašli:

Ribarica ili vodena zmija

U pličini se polagano provlači vodena zmija ribarica.
(Natrix tesselata). Slična je bjelouški, ali je još vezanija uz vodu.

Mnogi se ribarice plaše jer im sliči riđovki, najviše zbog uzorka pravilnih tamnih pjega na leđima te zašiljene glave. Te pjege mogu biti velike, male ili ih nema. Ponekad su spojene i tvore tamne crte na leđima i bokovima. Ribarica je najčešće sivkasta ili smeđkasta, ali katkad i žućkasta ili zelenkasta. Obično naraste oko 80 cm, nekad i više od metra. Životnim je stilom slična srodnoj bjelouški, jedino ribarica redovito roni.

Može dobro i dugo roniti i do dva sata. U vodi lovi plijen, uglavnom sitne ribe, nekad vodozemce. Često čeka u zasjedi na dnu ili se polako šulja i potom naglo hvata plijen te često odlazi na sigurno mjesto da bi ga progutala. Zna biti prilično brojna, a nerijetko više ribarica lovi vrlo blizu. I same su plijen drugim životinjama, osobito pticama. Kao obranu izlučuju smrad, a katkad se prave mrtve. Ribarice nalazimo širom Hrvatske, uza stajaće ili sporotekuće vode.