Aktualno Županija

Napreduje energetska obnova Knjižnice – novi krov, fasada, izolacija zidova i stropova, grijanje… stižu do prosinca

– Radovi su u visokom stupnju izvodivosti, a njihovim završetkom Gradska knjižnica, kao prva namjenski građena knjižnica u RH, postat će energetski učinkovita zgrada i nadamo da će se smanjiti sredstva potrebna za ulaganje u energente, izjavila je ravnateljica Jasmina Milovčić za današjeg obilaska zgrade na kojoj od 1. ožujka traju radovi na energetskoj obnovi.

Vrijedni su 6,7 milijuna kuna, od kojih je 2,7 milijuna stiglo iz Ministarstva graditeljstva i Fonda za energetsku učinkovitost, 1,5 milijun od Ministarstva regionalnog razvoja, dok će ostatak podmiriti Grad Karlovac. Zgradi će donijeti toplinsku i hidro izolaciju krova i stropova, vanjskih zidova, podova i podruma, zamjenu vanjske bravarije, poboljšanja na postojećem sustavu grijanja i izvedbu novog, energetski učinkvitu rasvjetu, te sanaciju vlage u podrumskim dijelovima zgrade.

– Grad Karlovac kontinuirano podržava i prijavljuje se na sve projekte koji se otvaraju pri ministarstvima, odnosno na natječaje Europske unije kako bi upravo kroz projekte energetske učinkovitosti, ali i kroz različite druge programske projekte mogao osigurati sredstva za funkcioniranje i ustanova kulture, kazala je dogradonačelnica Andreja Navijalić.

Radovi na energetskoj obnovi Knjižnice trebaju završiti do 1. prosinca, a projekt u cjelosti biti realiziran do 17. veljače 2020. (kaportal.hr)