Aktualno Županija

ProbudiKA vladajućima: Postavite javne slavine s pitkom vodom, pomozite tako i Karlovčanima i okolišu

– Predlažemo Gradu da postavi slavine s pitkom vodom na frekventna mjesta i tako pomogne i Karlovčanima i smanji količine plastičnog otpada, predložili su iz inicijative ProbudiKA.

Podsjetili su da je Europska komisija početkom 2018. godine predložila je izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država članica Europske unije tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane.

– Europska komisija na taj način želi potaknuti Europljane da piju više vode iz slavine, što se osigurava na način da se na gradske ulice ponovo vrate javno dostupne slavine s pitkom vodom, popularno zvane ‘česme’, ali i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima potiče konzumacija vode iz slavine, pozitivan primjer je Aquatika. Takvim postupanjima smanjila bi se potrošnja vode iz boca, čime bi se, prema nekim procjenama, pomoglo europskim kućanstvima uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje te istovremeno smanjiti količine plastičnog otpada, navodi ProbudiKA.
Potaknuti ovom inicijativom EK, kao i promišljanjima kako stvoriti što ugodnije življenje našim građanima, predlažu da i Grad slijedi primjere kakvi već postoje i u Hrvatskoj, primjerice u Krapinsko-zagorskoj županiji pa “Karlovčanima osigura pitku vodu postavljajući fiksne ili mobilne pipe na frekventna mjesta gdje doista postoji potreba”.

– Javne pipe moraju podjednako biti dostupne svima, tj. nužno je voditi računa da budu dostupne djeci, odraslima, starijima i osobama s invaliditetom, odnosno potrebno je uvažiti ljudsku raznolikost po pitanju mogućnosti dosezanja slavine.Suvišno je i spominjati koliko bi javne pipe značile u ove vruće,sparne dane. Na niz inozemnih primjera to je riješeno tako da se pipi može prići s više strana i s različitih visina – djeca koja su niža mogu iskoristiti npr. stubu, odnosno postoji i mogućnost regulacije mlaza na slavini kako bi ga prilagodili visini koja kome odgovara. Kako se ne bi stalno protezala priča da oni koji nisu dio vladajuće strukture isključivo kritiziraju i ne sudjeluju u razvoju grada i poboljšanju uvjeta građana davanjem konstruktivnih prijedloga inicijativa ProbudiKa predlaže da realizacijom ovog prijedloga dokažu kako su spremni operativno djelovati u smjeru zajedničke suradnje na zadovoljstvo i dobrobit naše zajednice, poručili su u priopćenju koje potpisuje Alen Kristović. (kaportal.hr)