Aktualno Županija

Otpad će se na kućnom pragu odvajati i na širem ozaljskom području

reciklazno-dvoriste-ozalj ist

Podjela i čipiranje spremnika kreće početkom sljedećeg tjedna

Na području grada Ozlja, te općina Kamanje, Ribnik i Žakanje počelo je uspostavljanje sustava odvajanja otpada na kućnom pragu. Obveza je to komunalne tvrtke Azelija eko d.o.o. Ozalj i jedinica lokalne samouprave radi ostvarivanja ciljeva nacionalne i europske strategije gospodarenja otpada i provođenja Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

– Prva obveza je osiguravanje spremnika za komunalni miješani otpad svakom kućanstvu, jer do sada samo 30% naših korisnika ih posjeduje. Podjela i čipiranje svih spremnika kreće od ponedjeljka 29. srpnja. Početkom rujna započet će odvoz otpada s novim sistemom očitavanja spremnika, te će se na taj način evidentirati broj odvoza i nadgledati da li se korisnici pridržavaju obveze razvrstavanja otpada, pojasnio je za KAportal direktor Azelije Miroslav Cigić.

Da bi se stvorili i osigurali uvjeti za odvojeno sakupljanje otpada, Azelija eko d.o.o. na području svog djelovanja, u funkciji već ima fiksna reciklažna dvorišta u Žakanju i Ozlju, kao i mobilno u Ribniku. Namijenjena su za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada proizvedenih u kućanstvu. U novom kružnom sistemu gospodarenja otpadom temelj je upravo infrastrukturna dostupnost sustava razvrstavanja otpada samim građanima, bilo na kućnom pragu ili u neposrednoj blizini u reciklažnim dvorištima.
Od ožujka mjeseca korisnicima usluge Azelija eko d.o.o. stigli su i novi obračuni usluge odvoza otpada. Sukladno Uredbi o komunalnom otpadu obračun usluge vrši se prema volumenu spremnika, a ne kao do sad prema broju osoba kućanstva. Cijenu usluge odvoza čini fiksni i varijabilni dio. Minimalna cijena, odnosno fiksni dio cijene usluge odvoza iznosi 0,36 kuna po litri spremnika, dok varijabilna cijena usluge ovisi o zapremnini spremnika i broju odvoza, te je samim time promjenjiva, odnosno korisnik sam razvrstavanjem otpada utječe na konačni iznos cijene. Ona se iznosi 0,03 kune po litri spremnika, te se množi s brojem pražnjenja.

– Važno je napomenuti da se obračunava odvoz samo miješanog komunalnog otpada, ne i pojedinih vrsta otpada koje je moguće besplatno predati u reciklažna dvorišta. Pa bi korisnicima stvarno trebalo biti u interesu da razvrstavaju otpad, u protivnom plaćaju nešto što ne bi trebali, napominje direktor Cigić, te dodaje da je zadaća svih nas da povećamo svijest o nužnosti zbrinjavanja različitih vrsta otpada čime se doprinosi očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života u lokalnoj sredini. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije, lažno deklariranih kao domaće!

OgPortal

Umro je Ramsey Clark, bivši američki ministar pravosuđa koji je bio pravni savjetnik Miloševiću

OgPortal

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal