Aktualno Auto svijet Magazin

Strože su kazne nužan, ali ne i dovoljan uvjet za povećanje sigurnosti na cestama

  • Potrebne su još ove 3 mjere:

Najlakše je povisiti kazne, trebamo povećati izvjesnost kažnjavanja postavljanjem sustava radarskih kamera i poboljšanjem pravosuđa, stimulirati kupnju sigurnih vozila, sanirati opasne zone izlijetanja…
Više su kazne za najteže prekršitelje dobrodošle, ali, nemojmo se zanositi da će se time išta bitno poboljšati. One jesu nužan, ali ne i dovoljan uvjet za povećanje sigurnosti na našim cestama.

Da bi se stanje poboljšalo, nužne su još sljedeće sustavne mjere:

1. Povećanje izvjesnosti kažnjavanja, uvođenjem integralnog videonadzora i poboljšanjem pravosuđa,

2. Smanjenje davanja na sigurna vozila, prvenstveno trošarine i godišnjeg poreza,

3. Saniranje opasnih mjesta na prometnicama, prvenstveno raskrižja i zona izlijetanja.

Više vrijedi, u smislu poboljšanja vozačke kulture i prevencije prometnih nesreća, kazna od 500 kuna koja će biti naplaćena, od one od 5000, koja će zaobići neodgovornog, obijesnog vozača.

Zbog toga su izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koliko dobrodošle, toliko i alibi mjera za neučinkovit sustav. Prosječnog stanovnika Londona, pri vožnji s jedne na drugu lokaciju britanske metropole prosječno snimi 30 kamera.

Nema šanse da naprave prometni prekršaj, a da budu kažnjeni. Nema bolje prevencije, edukacije od toga… Ali, kamere uz prometnice i oko njih, osim od ‘prometnih delikvenata’ učinkovito štite od svih vrsta kriminala, terorista, piromana…

Svi koji kažu kako nemamo novca za sveobuhvatni sustav video nadzora, neka izračunaju izravne i neizravne štete nedavne požarne kataklizme kod Šibenika, za koju je, eto, kriva ‘luđakinja’. Bilo bi dovoljno za cjelokupnu mrežu radarskih kamera na cestovnim prometnicama.

Premda prva izvješća ne treba uzeti ‘zdravo za gotovo’ i važno je temeljito analizirati sve moguće aspekte ovog užasnog događaja, tu je, kao i u slučaju obijesnih vozača, koji godinama teroriziraju sve ostale sudionike u prometu, zakazao sustav nacionalne sigurnosti!

Ništa, ni približno, nije učinkovito kao sustav videonadzora, s mjerenjem bitnih parametara (brzina, razmak, vrijeme…), koji bi rasteretio policiju, zaštitio sve sudionike u prometu koji se ponašaju propisno i odgovorno, štitio ljude i imovinu, nacionalne interese…

Ne možemo očekivati bitne pomake nabolje u prometnoj sigurnosti dok je prosječni automobil star 14 godina. Koliko su novi, sigurni automobili korisni, za sve sudionike u prometu i društva u cjelini, pokazao je 12. kolovoza na autocesti A4 prometni horor, kad je sumanuti, drogirani vozač punom brzinom naletio na naplatno mjesto Sv. Helena.

Da je automobil imao sustav autonomnog kočenja, ništa se ne bi dogodilo! Automobil bi sam odreagirao. Ali ne, država na takve traži da se plati i ‘boga i vraga’, četiri razine poreza, prvi u osnovnoj cijeni, kroz maržu za sve troškove poslovanja, a u svakom je velik dio poreza, drugi (porez na porez) PRV od čak 25 posto, treći kroz PPMV, zloglasnu ‘trošarinu’, i potom četvrti, godišnji porez, koji je najveći za vozila do 2 godine starosti. Pa tko je tu l..? To je sustav gdje svi gubimo, ‘lose-lose’.

Zbog toga bi trebali uvesti ‘win-win’ mjeru, od koje bismo svi profitirali: za vozila koja imaju maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost po sustavu Euro NCAP trošarinu i godišnji porez bi trebalo smanjiti za 50 posto. Ako usto imaju sustav autonomnog kočenja, za 100 posto, dakle ukinuti trošarinu i godišnji porez.

A kad su u pitanju opasna mjesta, prvenstveno treba prioritetno početi izgrađivati rotore na raskrižja državnih cesta u istoj razini, poput onog na raskrižju državnih cesta D27 i D59 u gospodarskoj zoni Stankovci.

Također treba rješavati sve opasne zone izlijetanja, kako bi ‘ceste opraštale greške vozačima’, a ne ih masakrirale. Treba, bez posebnog projekta zabraniti izgradnju armirano-betonskih mostića i betonskih potpornih zidova koji presijecaju odvodne kanale uz ceste, posebice u sjevernom dijelu Hrvatske…

Prije svih mjesta povećanog rizika izlijetanja postaviti vibracijske trake i dodatnu signalizaciju, a krute objekte (stabla, stupove…) u zonama izlijetanja uklanjati ili ih, kao i zone prema provalijama, zaštititi kvalitetnim zaštitnim ogradama…(autoportal.hr)