Aktualno Županija

Vatrogasac – najbolji prijatelj u nevolji: U Tounju se “borili” s gnijezdom stršljenova, u Bariloviću spašavali mačku zagavljenu u bideu

vatrogasci-ist

Od svih žurnih službi oni, čini se, imaju najširi djelokrug rada: spašavaju ljudske živote i imovinu u požarima, poplavama, eksplozijama, olujama, prometnim i svim ostalim nesrećama, u pomoć dolaze kad su zatvorena vrata stana, zaglavljen lift i u desecima ostalih, običnim ljudima nerješivih situacija… I kao da i to nije previše, vatrogasci interveniraju i kad prijete stršljeni i zmije, a mačke ne mogu sići s drveta ili izaći iz – bidea.

Jer kad sami ne znamo što i kako, u pomoć zovemo vatrogasce: “znat će oni”. Ne čudi stoga podatak da su vatrogasci iz Karlovačke županije od početka godine izašli na više od 830 vatrogasnih intervencija. One na koje su pozvani zbog životinja, ili straha od tih životinja, nisu baš uobičajene.

– Od 1. siječnja 2019. godine do danas ŽVOC Karlovac zaprimio je samo jednu dojavu o potrebi uklanjanja gnijezda stršljena: u Tounju u utorak, 23. srpnja 2019. godine. Gnijezdo su uklonila dva vatrogasca DVD-a Oštarije od kojih jedan ima položen ispit za zvanje pčelar, kazali su nam u Vatrogasnoj zajednici Karlovačke županije.

Nisu u županiji problem samo leteće, nego i gmizeće životinje pa su u pomoć vatrogasci zvani i zbog zmija. Uspješno su ih uklonili: jednu u Dugoj Resi, drugu u Ogulinu. Pomagali su i kućnim ljubimcima kojima vlasnici sami nisu mogli pomoći pa su jednu mačku, u Karlovcu, spustili s drveta, a drugu, u Bariloviću, spasili nakon što se uspjela, tko zna kako, zaglaviti u bideu.

Dosadašnje vatrogasne intervencije, srećom, većinom su završene bez ozlijeđenih vatrogasaca. Izuzev jedne, za svibanjskih poplava.
Na intervenciji prilikom poplava 14. svibnja, u mjestu Turanjski Poloj, jedan vatrogasac, član DVD-a Zagradci ozlijedio je nogu na oštri metalni predmet koji je bio zabijen u zemlju na poplavljenom dijelu, rekli su nam u Vatrogasnoj zajednici. (KAportal.hr)

Posljednje objavljeno

U posljednja 24 sata zabilježen je 491 novi slučaj zaraze, preminulo 12 osoba

OgPortal

Rusija Finskoj ponudila tehnologiju za proizvodnju Sputnjika V kako bi ušli na tržište EU

OgPortal

Potvrde o cijepljenju bit će smart kartice: Doznajemo kada bi se mogle početi koristiti

OgPortal

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal