Aktualno OG sada Ogulin

“Želimo vratiti sjaj najstarijoj građevini u Ogulinu”

Rad Zavičajnog muzeja Ogulin u prvom polugodištu 2019. godine obilježen je brojnim događanjima, redovnim aktivnostima, projektima, koracima u modernizaciji prezentacije muzejskog postava ali i uspjehom u povlačenju sredstava za sufinanciranje projekata.
Tijekom ovog razdoblja izvršena su stručna vodstva posjetitelja Muzeja na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, te kostimirano vodstvo u Spomen sobi Ivane Brlić Mažuranić. Muzej je posjetilo 5 452 posjetitelja.
Početkom godine započela je upotreba QR kodova namijenjenih prezentaciji najvažnijih i najzanimljivijih predmeta stalnog muzejskog postava.
U veljači je Alpinističkoj zbirci Muzeja doniran novi izložak – planinarska vrata sa Zavižana koja su poklonili i postavili članovi Planinarskog društva „Izletnik“ iz Zagreba, a u sklopu projekta „Planinarske naljepnice“.
Od ostalih aktivnosti vezanih uz redovnu djelatnost i poslovanje Muzeja, izvedeni su elektroinstalacijski radovi u 6 prostorija Muzeja a u lipnju je izvršena sanacija krovišta Muzeja uslijed oštećenja nastalih djelovanjem vremenskih nepogoda.

Od programskih djelatnosti, obilježena je Noć muzeja u sklopu koje je održano predavanje  “Stari grad Ogulin i virtualna stvarnost – oživljavanje prošlosti novim tehnologijama” popraćeno demonstracijom postupka 3D modeliranja dijelova Starog grada Ogulina.
Povodom prve godine samostalnog djelovanja Muzeja, održano je predavanje naziva „Arhitektura Ogulina od gotike do moderne“ predavača Denisa Franušića, profesora likovne kulture.
Međunarodni dan muzeja obilježen je predavanjem naziva „Ogulinski kupus – tradicija i budućnost“. Zanimljivosti vezane uz ogulinski kupus iznio je Marinko Sabljak, predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, koji je svima nazočnima podijelio i po nekoliko sadnica autohtone sorte kupusa Ogulinca.
Nadalje, upriličeno je predstavljanje projekta „Planinarske naljepnice“ te svečano predstavljanje i projekcija znanstveno-obrazovnog i turističko-kulturloškog filma „Lička Majka od Utjehe“ producentice dr.sc. Hrvojke Mihanović Salopek.
Uz navedeno, Muzej redovito objavljuje poučne i zanimljive crtice u Facebook i web rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva“. U prvoj polovici 2019. objavljeno je 27 takvih crtica.
Muzej je sudjelovao i u brojnim programskim događanjima gradskih ustanova i udruga, u vidu ustupanja dvorišnog prostora i ljetne pozornice te u organizacijskoj i stručnoj pomoći.

Ove je godine zaživio projekt “Stari gradovi Karlovačke županije – Dodir civilizacija” čiji je nositelj Karlovačka županija. Projekt obuhvaća 10 starih gradova i utvrda među kojima je i Stari grad Ogulin. Cilj projekta je staviti kulturni turizam u funkciju ruralnog razvoja, uz paralelno očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa, demografsku revitalizaciju, jačanje turističke ponude i potražnje te razvoj lokalnog gospodarstva. Članica projektnog povjerenstva ispred Grada Ogulina je v.d. ravnateljica Muzeja, Ana Krznarić.
Krajem 2018. i početkom 2019. godine objavljeni su rezultati javnih poziva temeljem kojih su osigurana značajna sredstva za obnovu Starog grada Ogulina, kao i za manje projekte koji će doprinijeti razvoju muzejske djelatnosti.
Projektu „Opremanje multifunkcionalnih muzejskih prostorija Zavičajnog muzeja Ogulin“ odobreno je 30.000,00 kn sredstava Ministarstva kulture RH za uređenje dviju prostorija na 1. katu Muzeja koje će se urediti za potrebe provođenja edukativnih muzejskih aktivnosti kao što su izložbe, radionice, predavanja i sl..
U sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2019. Ministarstvo kulture RH odobrilo je 150.000,00 kn koje će se utrošiti na hitne intervencijske radove na sanaciji vlage u prizemlju Muzeja.
Temeljem Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za projekt „Izrada mobilne aplikacije s audio vodičem za Zavičajni muzej Ogulin” odobreno je 20.000,00 kn, što znači da će se uskoro posjetiteljima Muzeja pružiti novi način prezentiranja kulture, baštine i povijesti grada Ogulina i ogulinskog kraja. Isti projekt poduprla je i karlovačka županija iznosom od 10.000,00 kn.
“Dakle, nakon uspješnog prvog polugodišta, pred nama je završetak provedbe projekata za koja smo osigurali sredstva, kao i infrastrukturni radovi kojima želimo vratiti sjaj najstarijoj građevini u Ogulinu, kako bismo što kvalitetnije prezentirali kulturu, baštinu i povijest ogulinskog kraja”-rekla nam je v.d. ravnateljica Ana Krznarić.