Aktualno OG sada Ogulin

Na današnji dan generalu Stipetiću predao se 21. kordunski korpus – hoće li ogulinski trg nositi njegovo ime?

Na današnji dan 1995. godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, Hrvatskoj vojsci predao se 21. kordunski korpus SVK.
Hrvatskoj vojsci predalo se oko 5.000 vojnika, uz 13 tenkova, 15 teških topova i drugog naoružanja. Pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa, pristupio je strojevim korakom i predao prijavak generalu HV-a Petru Stipetiću, vojnički čestitajući Hrvatskoj vojsci na pobjedi.
Bez obzira na dogovorenu predaju, pukovnik Bulat je pomalo odugovlačio. Predaja srpskih snaga je bila dogovorena 8. kolovoza u 10 sati u bazi UN-a u Glini.No kako se predstavnici srpskih snaga tada nisu pojavili, general Stipetić je zaprijetio da će u 13 sati započeti topničku pripremu za daljnji napad, iako su jedinice pod zapovjedništvom generala Stipetića do tada već bile ušle u Dvor. 21. kordunski korpus srpskih snaga se ipak predao HV-u 8. kolovoza u 14 sati.

Potpisana predaja i formalno je označila završetak oslobodilačke akcije “Oluja”.

U spomen na ovog velikog čovjeka, gospodina i generala Petra Stipetića, nešeg Ogulinca, lani je pokrenuta inicijativa da se trg kod golubice, ispred Pučkog otvorenog učilišta,  nazove upravo po njemu. Nažalost, inicijativa je lani zbog političkih prepucavanja u gradu propala, ali neslužbeno doznajemo da bi se to moglo dogoditi ove godine.