Aktualno Magazin Zabava

Odgojitelj i štićenici zloglasnog splitskog doma na Brdima snimili spot, pogledajte njihov genijalan video

‘MI SMO DICA KA’ I SVAKA DRUGA!’

Mi smo dica ka’ i svaka druga – snažna je poruka koju su javnosti poslali korisnici splitskog Centra za pružanje usluga u zajednici, javnosti poznatiji kao “sivi dom” na Brdima u Hercegovačkoj ulici.

Uz pomoć odgojitelja Nikole Vugdelije, junaci ove priče pronašli su oružje za borbu protiv stigme koja djecu poput njih prati dugi niz godina. Pjesmom i videospotom naziva “Mi smo dica ka’ i svaka druga”, objavljenom sredinom srpnja, ispričali su svoju svakodnevicu, koja je uz tipične probleme vršnjaka dodatno opterećena predrasudama. Najteži dio je taj što ih se okolina niti ne trudi prekriti, piše Slobodna Dalmacija.

Vjerojatno se ni ovaj njihov veliki i hrabar korak prema javnosti ne bi dogodio da ljubav prema glazbi, uz snažan vjetar u leđa donedavnog odgojitelja, nije iznjedrila njihovu prvu zajedničku pjesmu.

– Djeca vole muziku, najviše domaći rap, pa smo često zajedno u slobodno vrijeme slušali glazbu, a ponekad i sami bacali rime. Ova pjesma je upravo nastala u tom okruženju, kao rezultat kvalitetno provedenog slobodnog vremena i grupnog rada. Napisao sam je iz prvog lica, iz pozicije odgajatelja i čim sam im je pokazao svidjela im se pa nam je pala na pamet ideja da je snimimo – ukratko opisuje Vugdelija kako je začeta sama ideja. Ta stvar je, dodaje, postala njihova “nova šema”. No ideja je bila doprijeti do ušiju javnosti, a za to su trebali pronaći pravog “čovika”.

– Krenule su ideje o snimanju spota i pjesme pa sam se odlučio javiti Saši Antiću. Došao sam do njegova broja ‘priko prike od njegovog prike’ – uz osmijeh se prisjeća Vugdelija teksta TBF-ove pjesme. Očekivano, splitski glazbenik pristao je sudjelovati na realizaciji jedinstvenog projekta.

– Saša je poslušao našu priču i pristao to napraviti. U siječnju je bilo gotovo studijsko snimanje pjesme, a za spot je zaslužna ekipa iz Udruge Mavena. Osim toga, Ivan Svaguša Svagi osmislio je grafit te dao završni pečat, oslikavši zid na našoj ustanovi s prepoznatljivom porukom refrena pjesme – govori Nikola. Uz blagoslov ravnatelja Ante Madunića, ovaj glazbeni i umjetnički projekt vrlo brzo je realiziran te plasiran na službeni YouTube kanal Centra.

Cilj projekta bio je uključivanje djece i mladih s poteškoćama u ponašanju u širu društvenu zajednicu te kreativno provođenje slobodnog vremena. Stvaranjem i predstavljanjem svoje pjesme, djeca i mladi povećavaju osjećaj samopouzdanja, vlastitih snaga i osjećaj korisnosti, doprinoseći razvoju i senzibiliziranju lokalne zajednice, s posebnim naglaskom na najmlađe članove društva.