Aktualno Županija

Općine i gradovi Karlovačke županije u 5 godina iz fondova EU povukli 108 milijuna kuna – iznenađenje su rekorderi u prošloj godini

Ukupno u Karlovačkoj županiji u 2018. godini povučeno je preko 19 milijuna kuna, najviše u općini Vojnić 3.843.327 i Kamanje 2.809.739 kuna. Od gradova zamjetne brojke pokazuje Ozalj s iznosom 2 milijuna, dok Karlovačka Županija samostalno je osigurala nešto više od 2,5 milijuna kuna. Ovo je, naime, pokazala analiza Ministarstva financija o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

Riječ je o europskim sredstvima koje su gradovi, općine i županija direktno ili indirektno ostvarile kao nosioci projekata u prošloj godini, a ne i one koje su ostvarile njihove ustanove i poduzeća ili sami kao partneri na projektima. Moguće je prema tome da su iznosi ostvarenih sredstava veći od navedenih.

Ukoliko se promatra petogodišnje razdoblje članstva u Europskoj Uniji, sveukupno su jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji osigurale 108 milijuna kuna bespovratnih europskih subvencija, od toga najviše grad Karlovac 37 milijuna, grad Ozalj 6,3 milijuna, općine Vojnić 6 milijuna te Kamanje nešto više od 3 milijuna kuna. Karlovačka Županija u petogodišnjem periodu u Europskoj uniji osigurala je za svoje projekte 43 milijuna kuna.
Rekorder po ostvarenim sredstvima u prošlogodišnjem razdoblju per capita je općina Kamanje, s čak 3 153 kuna po glavi stanovnika. Ujedno je riječ o jednoj od najmanjih općina u Karlovačkoj županiji, s izvornim proračunu nešto više od 2,5 milijuna kuna, pa očito da Kamanjčani svoje ograničene resurse uspješno nadopunjuju europskim novcem.

Zatim slijedi općina Tounj koja je prošle godine primila 2.414.669 kuna europskih bespovratnih sredstava, što iznosi gotovo 2.100 kuna po stanovniku. Postoji i (ne)zamjetan broj onih jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji, koje se očito još nisu snašle na tržištu europskih fondova, pa zaključno s prošlom godinom nisu osigurala u svojim proračunima europski novac. Riječ je o općinama Cetingrad, Draganić, Netretić, Rakovica i Saborsko. Podaci pokazuju da su općine i gradovi iz godine u godinu sve uspješniji u pripremi i ugovaranju europskih projekata, pa je za vjerovati da će se pozitivan trend nastaviti i u narednom razdoblju. (kaportal.hr)