Blagdan je Velike Gospe

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.
Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.
Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

U našoj županiji također će brojni vjernici pohoditi Marijanska svetišta. Kao što smo već najavili, na našem području blagdan Velike Gospe posebno se slavi u Oštarijama, gdje je svetu misu sinoć predvodio biskup Zdenko Križić, a slavlje se nastavlja i tijekom današnjeg dana. U 7 sati održava se Zornica, koju predvodi vlč. Petar Šporčić iz Josipdola, a jutarnju misu u 9 sati predvodit će preč. Matija Matičić iz Rijeke, koji će blagosloviti novi vitraj.

Od 11 sati na rasporedu je procesija i Misa za narod, koju će služiti mladomisnik vlč. Josip Tomljanović, dok će večernju misu u 18 sati predvoditi preč. Mario Gerić, rektor sjemeništa u Rijeci.

Facebook Comments