Aktualno OG sada Ogulin

Blagdan je Velike Gospe

gospa oštarije ist 2018

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.
Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.
Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

U našoj županiji također će brojni vjernici pohoditi Marijanska svetišta. Kao što smo već najavili, na našem području blagdan Velike Gospe posebno se slavi u Oštarijama, gdje je svetu misu sinoć predvodio biskup Zdenko Križić, a slavlje se nastavlja i tijekom današnjeg dana. U 7 sati održava se Zornica, koju predvodi vlč. Petar Šporčić iz Josipdola, a jutarnju misu u 9 sati predvodit će preč. Matija Matičić iz Rijeke, koji će blagosloviti novi vitraj.

Od 11 sati na rasporedu je procesija i Misa za narod, koju će služiti mladomisnik vlč. Josip Tomljanović, dok će večernju misu u 18 sati predvoditi preč. Mario Gerić, rektor sjemeništa u Rijeci.

Posljednje objavljeno

Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

OgPortal

Sloboda u susjedstvu: Zloporabe braće Mamić po zakonu BiH nisu kazneno djelo!

OgPortal

Zbog epidemiološke situacije gradonačelnik Domitrović usprotivio se održavanju predstave “Stanko i Oliver”

OgPortal

Potpuni poraz: Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

OgPortal

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

OgPortal

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal