Aktualno Županija

U karlovački Adriadiesel na remont stiže dizel motor iz ruske nuklearne elektrane

Od Smolenska do Zagreba letit će avionom Antonov

Adriadiesel iz Karlovca, nekadašnja Jugoturbina, napravit će remont dizelskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk, u vlasništvu AO Koncern Rosenergoatom, proizvedenog 1978. godine u pogonima Adriadiesela, piše Poslovni.hr.

Naime, kako su pojasnili iz tvrtke, dizelski motor težak 84 tone dopremit će jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije slijetanje u Zagreb je planirano u ponedjeljak 19. kolovoza popodne. Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova, služe za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je, ističu u Karlovcu, da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u černobilskoj elektrani 1986. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog – nestanka goriva.
Nenad Končar, predsjednik Uprave Adriadiesela, za Poslovni.hr je istaknuo da je smjer daljnjeg razvoja tvrtke usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor, te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji. “Adriadiesel se dokazao kao stručan partner koji nudi kvalitetan servis dizelskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dizelskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini”, kaže Končar. (kaportal.hr)