Aktualno OG sada Ogulin

Gdje i kako sušiti rublje

Posljednjih dana u našim medijima bilo je više napisa u kojima se govorilo o takozvanim tiramolima i sličnim “patentima” koje građani, u konkretnom slučaju dalmatinskih mjesta, koriste za sušenje rublja. Radi se naime o svojevrsnim konopima i sajlama koji se prostiru od jedne kuće do druge, preko ulice, što znači i iznad glava prolaznika. Odlukama o komunalnom redu većine gradova u Hrvatskoj takva praksa zapravo nije dozvoljena,a to se pomalo, korak po korak, pokušava i provoditi. Inače Odlukama o komunalnom redu uređuje se više elemenata koji utječu na ukupnu uređenost i sliku mjesta, općine ili grada.

Provjerili smo kakva je situacija u Ogulinu, te gdje i kako mi smijemo sušiti rublje.
U Odluci o komunalnom redu koja je na snazi od lipnja 2012. godine ova problematika uređena je člankom 6. u kojem između ostalog stoji: “Zabranjeno je na prozorima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade, okrenutim neposredno na javnu površinu, vješati ili izlagati rublje, posteljinu, tepihe i slično, čime se nagrđuje vanjski izgled zgrade, odnosno ulice i naselja.”
Dakle i u Ogulinu trebate pripaziti gdje i kako se smije sušiti rublje. Osim toga, ova odluka uređuje i druge situacije pa bi bilo dobro da građani pročitaju i saznaju kada, gdje i kako se mogu postavljati državne zastave, kako treba održavati ograde i živice te površine uz javne prometnice, kako se treba voditi računa o vanjskim dijelovima zgrada, balkona, prozora, uličnih terasa i izloga, plakatiranju i još mnogo toga o čemu ovisi ukupni izgleda grada.

Cijelu odluku možete pogledati OVDJE