Aktualno Županija

Planom revitalizacije Zvijezde nisu svi zadovoljni: “Pretvaranje 400 godina stare zgrade u studentsku menzu je vandalizam!”

oruzana-karl-ist

Toliko očekivana i željena revitalizacija karlovačke povijesne jezgre – Zvijezde nikako da počne na način koji svi Karlovčani priželjkuju no beskonačne rasprave kako bi ta “oživljena” i obnovljena Zvijezda u budućnosti trebala izgledati i dalje traju i traju.

Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca (ZIK), odnosno njezini članovi Boris Morsan, Ljubo Batalo, Ivan Pecoja i Boro Vitas sad su reagirali na članak objavljen u Karlovačkom tjedniku prilično optimističnog naslova “Revitalizacija karlovačke Zvijezde nakon desetljeća stagnacije i devastacije napokon postaje stvarnost” koji nažalost iz sadašnje perspektive više naliči na promotivni članak vladajuće stranke, te u svom podužem pripćenju navode da u njemu ima niz stvari s kojima se Udruga ne slaže.

Radi velikog interesa javnosti za ovu temu, priopćenje koje nam je poslao Boro Vitas prenosimo u cijelosti…

U nastojanju da se zadovolje potrebe Veleučilišta obnovljena je stara vojarna u šancu pokraj Vatrogasnog doma i pretvorena u studentski dom. Kada smo to saznali, upozorili smo da će se time za dugo vrijeme čuvati devastacija umjesto renesansnog spomenika. Čelnici Veleučilišta i Gradskog poglavarstva dogovorili su se i osigurali novac iz fonda Europske Unije. Njima je bilo važno da se projekt što prije dovrši, a nije ih zanimalo dugoročno rješenje problema Veleučilišta.

Mi smo svejedno o tome pisali i predlagali rješenje za Veleučilište na prostoru bivšeg Prognaničkog naselja na Gazi: veliki prostor, s triju strana okružen prirodom, bez velikog prometa i buke, a opet blizu Zvijezde. Prostor dovoljan za sve potrebe Veleučilišta, dom za boravak i spavanje, namjenski sagrađene predavaonice, učionice, laboratoriji, knjižnica, prostorija za razonodu i zabavu, sportska dvorana, sportski tereni na otvorenom i veliko nadzemno parkiralište.
Nažalost, čelnici Veleučilišta i političari traže da se problemi Veleučilišta riješe danas, a ne sutra, jer je za to trebalo napraviti urbanistički plan. No, bilo bi to pravo, dugoročno rješenje, a ovo danas samo je kratkoročno, djelomično rješenje, jer u Zvijezdi se ne mogu zadovoljiti sve potrebe Veleučilišta.

Na takav „nasilni“ način pretvorila bi se Barutana (Bosanski magazin), zgrada stara četiristo godina, povijesne vrijednosti, u studentsku menzu. U toj zgradi, još uvijek očuvanoj, mogli bi biti neki primjereni sadržaji, a ne menza. Zar to nije svojevrsni vandalizam?

Što se tiče zgrade u kojoj je bila vojna bolnica, potom ginekologija s rodilištem, mogao bi se smjestiti sadržaj koji bi povećao život i živost u Zvijezdi. U tu kategoriju spada i zgrada HDZ-a, koja će također povećati živost u Zvijezdi, no to je samo djelić revitalizacije Zvijezde, koju svi priželjkujemo.
Oružana, stara vojarna na istočnoj strani Trga bana J. Jelačića, u derutnom je stanju i prijeti joj urušavanje, najprije krova. Njezino spašavanje i obnova iziskuje hitnu akciju. Planira se u nju smjestiti Regionalni centar kompetencija . Bivši gradonačelnik, kada se u njoj planiralo smjestiti pivnicu, laboratorij Veleučilišta i vidikovac, najavio je otvorenje ove godine. Znajući da je to veliki i skupi građevinski pothvat, bit ćemo sretni ako se to dogodi za pet godina. Osim toga, već godinama upozoravamo da je Oružana jedino mjesto u Zvijezdi u koje se može smjestiti glazbena škola sa svim potrebnim prostorima.

U članku se spominje arhitektonski ured Rogina i Penezić, čiji je projekt svojedobno predvidio garažu s nepotrebnim prometom i s četiri etaže ispod Trga bana J. Jelačića. Mi smo prosvjedovali i o tome pisali, no to je iz projekta brisano. Jesmo li mi tome pridonijeli ili su arhitektice Gradskog poglavarstva same to zaključile, ne znamo. U spomenutom projektu, arhitektonski dvojac Rogina i Penezić projektirao ja neposredno iza Oružane veliku kockastu zgradu, koja bi bila još jedno strano tijelo koje bi narušila simetriju, jedno od obilježja Zvijezde. Trebalo bi vidjeti je li ta zgrada ostala u projektu. Ako je ostala, trebalo bi je izbrisati.

Zgrada bivše vojne zubne ambulante, sada vojnih ureda u Ulici Vjekoslava Klaića, predviđena je za depandansu staračkog doma Sv. Antun. Pročelje zgrade nekih je šest metara udaljeno od nogostupa i nije u liniji u kojoj su pročelja Oružane i crkve Sv. Nikole, a ta linija također je jedno od obilježja Zvijezde. Zato bi trebalo zgradu preurediti tako da joj pročelje bude u spomenutoj liniji i da se tako obnovi originalni tlocrt renesansnog bloka.

Što se tiče nekih drugih planiranih radova, primjerice obnova Bastiona sv. Josipa, koja je započeta prije nekoliko godina u akciji udruge Eko Pan i zamrla, obnova „Turskih vrata“ u Radićevoj kod „Gradske straže“, obnova „Lončareve kuće“ u Haulikovoj ulici, otvaranje hostela i hotela i neke druge aktivnosti, to pozdravljamo.

Članak uz navedene prijedloge i pojedinosti pokazuje da se revitalizacija Zvijezde uporno nudi u nizanju pojedinačnih, nepovezanih rješenja, novih i starih poremećaja, bez ikakve naznake da treba sagledati cjelinu. I da bi konačno trebalo sačiniti koncepciju prostornog i ekonomskog razvoja Zvijezde, kulturnog krajolika i grada kao cjeline. Mogućnosti koje otvara stvaranje kampusa Veleučilišta na Gazi, Magaševa linija, kulturni krajolik, obnova bedema i šančeva, obnova Orlice itd. nisu uopće spomenute.

Boris Morsan, Ljubo Batalo, Ivan Pecoja i Boro Vitas. Članovi Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca (ZIK).(kaportal.hr)

 

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal