Aktualno Županija

Nakon “usvajačnice” Petračić se ponovo obrušio na gradsku vlast: HDZ parazitira na vlastitim građanima, posljedica – loš standard

U oporbi se ne stišavaju dojmovi nakon zadnje sjednice Gradkog vijeća koja je održana u “mrtvoj sezoni” usred godišnjih odmora. Usvajale su se izmjene Generalnog urbanističkog plana i premda je to tema koja po ničemu ne bi trebala zavrijediti hitnost, osim možda ako u Karlovac stiže investitor koji gradi tvornicu automobila koja zapošljava tisuću ljudi, to se dogodilo.

Podsjetimo, oporbeni vijećnici napustili su sjednicu a nezavisni Davor Petračić ustvrdio je da je karlovačko Vijeće ništa drugo doli “HDZ-ova usvajačnica”. Naknadno je ovu svoju tvrdnju i elaborirao.

Priopćenje prenosimo u cijelosti…

Zašto je to loše. Pokušati ću to objasniti na jednostavnom primjeru brojanja kuglica u staklenki uz pomoć matematičke statistike.
Ako se ide cestom i svakog prolaznika priupita za mišljenje koliko u staklenki ima kuglica, svatko će odgovoriti po vlastitom uvjerenju 1.000,1.500, 500, 1.200……. i ako se dovoljno ljudi pita, odnosno uzme dovoljno veliki broj uzoraka, zbroj rezultata podijeljen s brojem ispitanika dati će skoro u kuglicu točan broj….

Što nam to govori ?

To nam govori ako uzmemo u obzir mišljenja dovoljnog broja ljudi, rezultat će biti TOČAN, odnosno najbolji mogući! Kako to primijeniti na karlovačku demokraciju? Treba usvajačnicu pretvoriti u stvarnu vijećnicu.

Zašto je to bitno ?

Trenutno gradsku politiku vode 2-3 istaknuta HDZ-ovca a o njoj ovisi standard 50.000 stanovnika što nije dobro jer po ovome primjeru s brojenjem kuglica, HDZ sa takvim načinom rada NIKADA neće iznjedriti ispravne odluke niti voditi ispravnu politiku jer će njihove odluke biti daleko od najboljih za naš grad.

Zato je izmišljena demokracija čiji je smisao sukobiti razne ideje i omogućiti najboljoj da svojom argumentacijom pobijedi a upravo to HDZ opstruira jer bi se pokazalo da većina odluka koje predlažu nisu najbolje i ne pobjeđuju u demokratskoj utakmici koja se odigrava u vijećnici.

Politika bi trebala biti viteška i po cijenu privremenog nazadovanja političke opcije (ali napredovanja grada) , ista bi trebala omogućiti onima koji imaju bolje ideje i argumente da pobijede kako bi sadašnja opcija mogla evoluirati u bolju, mobilizirati svoje najbolje resurse , kadrove i ideje čime bi se nametnula trenutnoj pobjedničkoj opciji i otvorila vrata svog povratka.

To nije moguće dok je HDZ na vlasti, jer je vladajuća opcija duboko ogrezla u interesne sfere i klijentelizam, ali je i sama svjesna da bi predugo vremena prošlo do povratka na vlast zbog vlastite atrofije uzrokovane dugotrajnim parazitiranjem na vlastitim građanima. Tu nije je bilo potrebe za boljim rješenjima, nego se samo vodila briga o načinu ostanka na vlasti i zadržavanju vlastitih povlastica.
Posljedica je puno lošiji standard svih nas, piše Petračić. (KAportal.hr)