Aktualno Županija

Lipšinić: Otvorene su mogućnosti za realizaciju brojnih razvojnih projekata

Ozalj Lipšinić

U Ozlju puno očekuju od novog ITU mehanizma

Nakon što je na sjednici Vlade u Karlovcu u prosincu prošle godine donijeta odluka o proširenju ITU mehanizma na grad Karlovac, formirano je veće urbano područja Karlovac, kojeg osim Karlovca čine i gradovi Duga Resa i Ozalj. Nakon donošenja zajedničke strategije, u kojoj se putem postupka javne rasprave definiraju projekti koji će biti predmet ulaganja, moći će se krenuti u fazu realizacije.

– Za izradu strategije Grad Ozalj popisao je čak 62 projekta, uglavnom iz javne sfere, a njima treba dodati projekte koji će se definirati kroz postupak javne rasprave, a iz područja su privatne inicijative, odnosno gospodarstva, poljoprivrede i turizma, kaže za KAportal gradonačelnica grada Ozalj Gordana Lipšinić.

Za financiranje kroz ITU Grad Ozalj ima pripremljenu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za Centar za posjetitelje Slava Raškaj, kao i projekt pristupne prometnice. Dio projekta, kažu, trebao bi biti i uređenje „kuće Migan“, jedine sačuvane nekretnine u Ozlju iz vremena Slave Raškaj, koja je ujedno i motiv jedne od Slavinih najpoznatijih slika.
– Angažirani smo oko toga da se izgradi toplana i centralizirani sustav grijanja, te da se dovrši sustav sanitarne odvodnje u Ozlju i izgradi novi, u svim selima kojima rijeke Dobra i Kupu mogu biti recepijent, kaže gradonačelnica Lipšinić, te dodaje , kako im je cilj da sva naselja budu povezana kvalitetnijim prometnicama, kao i da se uspostavi sustav šumskih prometnica i staza koji će povezivati turistički interesantne lokacije na cijelom području grada.

U Gradu Ozlju nadu polažu i da se kroz financijski okvir ITU-a može riješiti pitanje izgradnje školske sportske dvorane, te da se prošire sportski sadržaji i podigne razina opremljenosti i kvalitete. Okvir je to putem kojeg u Ozlju želi dovesti u funkciju stare i napuštene zgrade područnih škola, kao i javne objekte od Plepelić dvora, kurije Zorkovac, vatrogasnih domova koji više ne služe vatrogastvu. Vjeruju da mjesta ima i za ulaganja u dobrovoljno vatrogastvo, naročito u uređenje objekata i opremanje potrebnim vozilima i opremom.
– ITU je izvrstan koncept ulaganja u razvojne projekte naša tri grada, koji će nam svima pojednostaviti i ubrzati pristup raspoloživim sredstvima. Da li će tako biti ovisi o nama samima, o tome koliko ćemo biti angažirani i imati pripremljenih projekata. Zato je jako važno da strategiju na kojoj se radi napravimo što kvalitetnije. Zasigurno vidimo ITU kao mogućnost da sve lokalne, ozaljske razvojne programe, bilo javne, bilo naših gospodarstvenika, lakše „umrežimo“ s projektima Duge Rese i Karlovca i da kroz njihovu realizaciju maksimalno iskoristimo sve resurse koje ovaj prostor ima, zaključuje gradonačelnica grada Ozalj Gordana Lipšinić.

U fazi je još uvijek analiza potreba privatnog sektora, od opg-ova, obrtnika, malih, srednjih i velikih tvrtki, te gradonačelnica Lipšinić još jednom poziva na sudjelovanje i popunjavanje ankete, nakon čega će se utvrditi potencijalne potrebe poduzetnika na području većeg urbanog područja Karlovac, koji obuhvaća i gradove Duga Resa i Ozalj, te će se finalizirati izrada strategije ITU područja.

Inače, ITU mehanizam je mehanizam Europske unije čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, jer danas više od dvije trećine stanovništva EU živi u gradovima. Mehanizam predstavlja jedan oblik odgovora na probleme s kojim se susreću gradovi, a odnose se na različite gospodarske, socijalne i okolišne izazove koje donose nezaobilazni procesi globalizacije. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal