Aktualno Županija

Karlovac “vraća dug” velikom znanstveniku – počela gradnja Teslinog centra na Rakovcu i bez zaokružene financijske konstrukcije

– Jedna ideja koja živi već desetak godina napokon je dobila svoj trenutak oživotvorenja, a imat će veliki značaj za Gimnaziju Karlovac, za učenike i nastavnike ali i moment turističke ponude za Karlovačku županiju i grad Karlovac. Jasno nam je da je ovo pravi korak da vratimo dug Nikoli Tesli. Bio je učenik naše škole i ono što je postao je upravo ovdje udario temelje, kad se već hvalimo ovo je najbolji način da mu se odužimo, rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić na današnjem otvorenju radova na budućem Centru Nikole Tesle na Rakovcu.

Prva faza posla obuhvaća rušenje derutne stare kuće koja je već desetljećima “šaka u oko” ovog dijela grada, no sad će u interpolaciji s modernim zdanjem dobiti pravu funkciju na ponos svih u Karlovcu. Iako je gradnja službeno počela, te su radnici AB gradnje prionuli poslu, zanimljivo da za cijeli projekt još nije zaokružena financijska konstrukcija. Kako je pojasnila dožupanica Martina Furdek Hajdin, trenutno nije na raspolaganju svih 13,7 milijuna kuna koliko je potrebno za gradnju.

Stoga je potpisan okvirni četverogodišnji ugovor s AB gradnjom, pa će se ugovori dopunjavati kako budu pristizala sredstva dok se ona nada da će radovi dobiti svoj kontinuitet.

– U prvoj fazi je to milijun i pol kuna koje Karlovačka županija ima osigurana u proračunu i nadamo se realizaciji u ovoj godini. Mi nemamo zatvorenu konstrukciju od 13,7 milijuna kuna, ali ovaj projekt je takav da naprosto zahtijeva da si damo truda da osiguramo i neke druge izvore financiranja osim županijskih. Očekujemo rezultate Interreg natječaja gdje smo prijavili dio ove zgrade. Nadamo se da ćemo prve rezultate dobiti u rujnu isto tako prijaviti ćemo ga i na natječaj Ministarstva kulture. Ovo je novi izazov za nas, za izvođača da izvede zgradu po projektu, a za nas da to prije zatvorimo financijsku konstrukciju, kazala je Furdek Hajdin te naglasila da je u projekt uključen tim mladih karlovačkih arhitekata.

Kao rok završetka svi priželjkuju da to bude na 165. rođendan Nikole Tesle 10.7 2021. Koliko je to ambiciozno treba tek vidjeti, no Furdek Hajdin je uvjerena da će Centar biti gotov prije ovih četiri godine.

– U prvoj fazi će se raditi razgradnja objekta, stare kuće koja je derutna i u ruševnom stanju. Tlo je vrlo loše na ovom terenu, traži se zahtjevnije temeljenje, doći ćemo do razine zemlje i to je prva faza. U 2020. ćemo osigurati sredstva za drugi ugovor pa koliko to bilo, nacrt proračuna će biti prezentiran javnosti. Nadam se da će doći do kontinuiteta gradnja, a treća faza je ona oko koje ćemo se lomiti, rekla je Furdek Hajdin.

Budući Centar bi tako puno prije mogao dobiti parking preko puta Gimnazije. Građevinska dozvola će biti ishođena sljedeći tjedan, a parking će imati elemente inovativnosti, solarne panele i punjače za električna vozila.

Direktorica AB gradnje Marija Janžetić naglasila je da je predviđena je obnova zaštićenog kulturnog dobra i gradnja zgrade u dvorišnom dijelu koja će sa zgradom Gimnazije činiti zajedničku funkcionalnu cjelinu. To je polivalentni centar površine 655 kvadrata a imat će edukativni centar za mlade s prostorima za rad i učenje te izložbeni prostor. Nosiva konstrukcija je monolitna, temelji i zidovi su armirano betonski temelji, pregradni dijelom iz opeke dok stara kuća zadržava prvobitni izgled. Dograđeni je dio suvremen s puno stakla i aluminijske bravarije.

Na otvorenje radova došla je i pomoćnica ministra Kristina Bilić koja je pohvalila Karlovac i Karlovačku županiju kao izrazito uspješne u privlačenju europskih sredstava.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova podupire ovakve projekte tako je kroz natječaj i ovaj poduprt sa 430 tisuća kuna. Drago mi je što će Grad Karlovac biti ITU grad i koristiti financijska sredstva iz ITU mehanizma i to već u ovoj godini, kazala je Bilić. (KAportal.hr)