Aktualno Županija

MIGRANTSKA KRIZA Trojici krijumčara određen istražni zatvor, za vozačem kombija još se traga – otkriveni detalji koji su prethodili tragediji u Glini

Trojici muškaraca koji su sudjelovala u krijumčarenju migranata na glinskom području sudac istrage Županijskog suda u Sisku odredio je 30-dnevni istražni zatvor, isto kao i muškarcu koji je upravljao kombijem i sletio njime u Kupu, te pobjegao. U cijelosti prenosimo priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 27. kolovoza 2019. zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv državljanina Republike Srbije (1977.) koji je u bijegu, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 215. st. 1. KZ-a i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. KZ-a, te protiv još tri osobe koje su privedene, i to državljanina Savezne Republike Njemačke (1977.) zbog kaznenog djela iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona te državljanina Bosne i Hercegovine (1975.) i državljanina Republike Srbije (1999.) zbog pomaganja u kaznenom djelu iz čl. 326. st. 1. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da su sva četvorica osumnjičenika 24. kolovoza 2019., postupajući zajednički i dogovorno da se materijalno okoriste, najprije drugoosumnjičenik telefonom s nepoznatom osobom u Beogradu dogovorio da najmanje deset stranih državljana koji su ilegalno prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku za unaprijed obećanu novčanu naknadu od 5.000,00 eura prevezu do granice s Republikom Slovenijom, za što su sa trećeosumnjičenikom unaprijed dogovorili da im za tu svrhu dade na korištenje kombi vozilo, a četvrtoosumnjičenik je prethodno u cilju da olakša pronalazak lokacije na kojoj treba preuzeti ilegalne migrante, na traženje drugoosumnjičenika, putem mobilne aplikacije proslijedio GPS podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mjestu preuzimanja ilegalnih migranata.

Prvoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, 25. kolovoza 2019. oko 02,30 sati navedenim kombi vozilom došao na područje grada Gline te uz pomoć GPS karata sa lokacijama ilegalnih migranata koje mu je proslijedio četvrtoosumnjičenik na dogovorenom mjestu u vozilo preuzeo dvije državljanke Irana i devet državljana Afganistana, koje je vozio u smjeru granice sa Republikom Slovenijom, a do dogovorenog odredišta ih nije dovezao, jer je bježeći pred policijom u mjestu Slatina Pokupska vozilom sletio u rijeku Kupu.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 25. kolovoza 2019. u vremenu od 02,45 do 03,05 sati, na području Grada Gline, upravljajući kombi vozilom magistralnom cestom kroz Gornje Taborište, nakon što je prethodno u vozilo ukrcao i prevozio jedanaest ilegalnih migranata, a nakon što su ga u 02,45 sati u Gornjem Taborištu pokušali zaustaviti policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke koji su se u službenom vozilu kretali kolnikom iza njega uključivanjem zvučnih i svjetlosnih znakova, radi kontrole zbog sumnje da u kombi vozilu nezakonito prevozi ilegalne imigrante, na dane znakove nije se zaustavio, već je povećao brzinu kretanja kombi vozila te je kroz Donje Taborište i Slatinu Pokupsku naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjima kombi vozilom onemogućavao policijsko vozilo da ga pretekne i pokušavao ga izgurati sa kolnika .

Time je policijske službenike onemogućio da ga zaustave i izvrše kontrolu vozila, nakon čega je, pristajući da ugrozi živote migranata koje je prevozio, u Slatini Pokupskoj vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi nizbrdicom do rijeke Kupe te kombi vozilom bez kočenja sletio u rijeku Kupu, u kojoj je vozilo počelo tonuti te je kroz prozor na vozačevim vratima izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu. Kombi vozilo u kojem su bili ilegalni migranti, od kojih četvoro male djece, je potonulo, nakon čega su ilegalni migranti uz pomoć policijskih službenika izvučeni iz potopljenog kombi vozila, dok se jedna državljanka Afganistana utopila.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon ispitivanja trojice privedenih osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Sisku prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, zbog opasnosti od utjecaja na prvoosumnjičenika koji je u bijegu te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor je određen protiv sve četvorice osumnjičenika. (KAportal.hr)