Aktualno Sport

Veliku dramu Modrih prekinula strašna golčina aduta s klupe

DINAMO IZBORIO SKUPINU LIGE PRVAKA I NIKAD VEĆU ZARADU!

Dinamo je u Norveškoj remizirao s Rosenborgom i ušao u Ligu prvaka! Modri su na uzvrat playoffa Lige prvaka protiv Rosenborga stigli s 2:0 prednošću iz Zagreba i opravdali velika očekivanja. Strijelac je za Norvežane u 11. minuti bio Akintola, a izjednačenje je Modrima spektakularnom golčinom donio Amer Gojak i time dinamovcima izborio ulaznicu za Ligu prvaka vrijednu 25 milijuna eura.
Pozlatila ti se ljevica, Amere! Udarčina, golčina, vrijedna tolike milijune, vrijedna Lige prvaka! Kad se drami u Trondheimu nije vidjelo kraja, kad su se svi pitali može li Dinamo ovo preživjeti, ukazao se Gojak, džoker s klupe, opalio s dvadesetak metara i pogodio! Nije moglo bez stresa, nije moglo lagano, ali sad više i nije važno.

Dinamo je u Ligi prvaka, nogometna elita opet će doći u Zagreb! Sad je svakome na volju maštati bi li u Maksimiru želio Messija, Ronalda, Modrića, Perišića, Salaha… Luda noć u Norveškoj, točno šest godina nakon bečke Austrije Bjelica je u Ligu prvaka uveo i Dinamo!

Zanimljivo je i rijetko da su oba trenera vjerovala istim igračima iz prvog susreta, svih 22 istih kao u Maksimiru! Prve minute naviještale su drugačiji razvoj situacije, Dinamo je krenuo odlučno, po gol, kao da on ganja prednost. Već u drugoj minuti Olmo je opasno krenuo, nije uspio poentirati, nedugo poslije Olmo je malo zakasnio na jedan ubačaj Stojanovića. Dobar početak, ali ti su Skandinavci poput mitskog čudovišta, odrežeš mu jednu glavu, naraste ih još nekoliko.
Kad se činilo da su podređeni i da bi ih neki Dinamov brzi gol mogao izbaciti iz igre, oni su oživjeli. Neoprezno dodavanje Hajrovića i Ademija oko centra donijelo je domaćinima korner i već u devetoj minuti prvu veliku šansu. Ubačaj su svi već vidjeli u golu, ali Reginiussen je s gol-crte izbacio loptu glavom, umjesto da poentira. Nije Rosenborg poveo, no probudila se publika, probudila se momčad, posebno se probudio taj neugodan i nepredvidljiv Adegbenro. Kad on na krilu dobije loptu, dobar dio stadiona u Trondheimu ustaje sa sjedala i već slavi gol. U 11. minuti baš je on ubacio, Livaković je sjajno obranio udarac Jensena iz blizine, ali Akintola je natrčao i zabio. Tad je bilo jasno, drama je počela, klasični skandinavski triler.
Kakav Jo Nesbo, kad Dinamo gostuje na sjeveru Europe, to su svjetski “bestseleri”. Naravno, taj je gol dao krila domaćinima, presjekao Modre, kao da je unio nesigurnost u njihovu igru. Odjednom ništa nije štimalo, teško su Dinamovi igrači spajali dva-tri dodavanja, gubili su duele u zraku, sve je išlo na mlin Rosenborga. Doduše, malo nakon gola, poslije kornera, Moro je natrčao na povratnu loptu, ali pogodio je u blok, Olmo pak pucao preko gola. S druge strane svaka je akcija oko Dinamova šesnaesterca bila rizična, Adegbenro je bio sve opasniji, dvaput je i sam pucao, oba puta Livaković sjajno obranio, pokušao je Soderlund, poneki korner, poneki aut, nikad ne znaš što će kamo zalutati. Drugi je gol Rosenborga visio u zraku, vrijeme je sporo prolazilo, a od Dinama smo vidjeli tek majstoriju Petkovića, kad je petom kod aut-crte izbacio domaćeg braniča iz igre, u nastavku akcije tek je Moro pucao u Hansena. Premalo raspoloženih igrača, pogotovo prema naprijed…

A onda u zadnjim trenucima prvog dijela Dilaver je napravio prekršaj na 20 metara od gola, Hedenstad je pucao, Livaković se nije ni pomaknuo, ali lopta je pogodila vratnicu. Kakva sreća za Dinamo, na poluvremenu je rezultat definitivno bio bolji od igre i to je bila jedina dobra vijest.
Puno se Dinamova igra oslanjala na visoke lopte prema Petkoviću, borio se, više bio u zraku nego na nogama, ali bili su Norvežani spremniji na njega nego u Zagrebu, teško je to prolazilo, kad je i primio loptu, često ju nije imao kome proslijediti. Bjelica je imao nos i umjesto Hajrovića uveo je Gojaka.

Čim je ušao, dobio je neočekivanu šansu koju je Dinamu donijela domaća obrana. Nesporazum s obranom i Petkovićev pritisak natjerali su vratara Hansena na grešku, dodao je u noge Gojaku. Pucao je, u blok, dok je desno Olmo bio sam! No bio je Bjelica u pravu, bila je to njegova večer, iskamčio je loptu i lijevom nogom pogodio rašlje!
Za veliko Dinamovo slavlje, jer tri gola do kraja ipak nije mogao primiti. Baš kao u Salzburgu prije tri godine, kad je došlo do zida, kad se ponor činio bližim od raja, Dinamo je zabio. Tada Fernandes, sada Gojak, Dinamo je sedmi put u Ligi prvaka. Pratio je dugo Gojaka onaj promašaj iz Lisabona, forma mu je padala i dizala se, izgubio je mjesto u prvih 11… Ali taj projektil s Lerkendala nesumnjivo će mu obilježiti karijeru, ostati upamćen među najvažnijima, zauvijek upisan na listu legendarnih, veliki pogodaka. Ako je trebao nešto vraćati, onda je vratio. Debelo! Jest, Norvežani su kao neman, ali i Dinamo je žilav, nešto poput onih Linekerovih Nijemaca, koji na kraju uvijek pobijede. I kad ne igraju najbolje! (jutarnji.hr)