Aktualno Županija

Izgradnja školske sportske dvorane u Kamanju i dalje predmet javnog propitkivanja, Županija odgovara sve je u skladu sa Zakonom o gradnji

Krenuli su radovi na izgradnji školske sportske dvorane u Kamanju. Upravo je završila prva faza radova, rušenje zgrade stare škole, na čijem će mjestu u roku od dvije godine niknuti školska sportska dvorana.

Zgrada stare škole predstavlja simbol početaka školstva na tom području i svojevrsni je temelj društvenog napretka Kamanja. I upravo zbog toga njezino rušenje izazvalo je podosta negativnih reakcija lokalnih mještana. Kako se može čuti u njihovim razgovorima nitko nije protiv izgradnje dvorane, ali kažu da opcija rušenja zgrade stare škole nikad nije definirana kao nužna. S obzirom i na činjenicu da ni lokalna vlast u prostornom planu nije predviđala njezino rušenje u svrhu izgradnje školske sportske dvorane, potez koji je došao iz Županije ostavio je gorak okus u ustima mnogim Kamanjčanima.

I nije samo rušenje stare zgrade škole ono što „bode“ u oči u projektu izgradnje dvorane. Naime, Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije izdao je 3. srpnja 2019. godine građevinsku dozvolu za rekonstrukciju građevine javne i društvene namjene – prenamjena zgrade stare škole u jednodjelnu školsku sportsku dvoranu. Međutim, u javnosti se postavlja pitanje o kakvoj je to rekonstrukciji i prenamjeni zgrade riječ ukoliko se ista ruši i na novim temeljima i u drugačijim gabaritima podiže nova zgrada. Zatražili smo pojašnjenje u Županiji, njihov odgovor za Kaportal prosljeđujemo u cijelosti:
– Zakonom o gradnji (NN RH 153/2013, 20/17), čl.3, st.1., točka 19. definirano je da je rekonstrukcija građevine, izvedba građevinskih i drugih radova na postojećoj građevini kojima se utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za tu građevinu ili kojima se mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine ili tehnološkog procesa i sl.) odnosno izvedba građevinskih i drugih radova na ruševini postojeće građevine.

Prema tome, u smislu Zakona o gradnji rekonstrukcija podrazumijeva i izvođenje radova na ruševini postojeće građevine, što je upravo i slučaj kod školske sportske dvorane u sklopu Područne škole u Kamanju, zaključuju u Županiji.

Izgleda da na vidjelo izlaze svi oni propusti koji su eventualno učinjeni, ponajviše nepotrebna prozivanja u javnosti. A izostalo je ono najvažnije – dijalog. (kaportal.hr)