Aktualno Sport

Zlatko Dalić pozvao i pojačanje iz Splita!

OZLIJEDIO SE JOŠ JEDAN VAŽAN IGRAČ VATRENIH IZ PRVIH 11, A STARTA DEBITANT BEZ SLUŽBENOG NASTUPA

SLOVAČKA – HRVATSKA Vatreni će večeras u Trnavi protiv Slovačke pokušati upisati zlata vrijedne bodove u borbi za plasman na kontinentalnu smotru sljedećeg ljeta.
Zlatko Dalić najavio je ofenzivnu Hrvatsku koja ide po pobjedu. Nikola Vlašić igrat će uz Luku Modrića i Marcela Brozovića u sredini terena. Premda je mogao učvrstiti defenzivnu komponentu u veznom redu s Milanom Badeljom, Dalić vjeruje u Vlašića, njegovu klasu i energiju, vidi ga adutom koji bi mogao Slovacima zavrtjeti glavu.

Ante Rebić ima prednost na poziciji centarfora, bude li pravi, fokusiran na utakmicu, što bi trebao biti, starta on. Kako je još u ponedjeljak bio u Milanu radi potpisa ugovora, figurirala je opcija da se u prvih 11 nađe Bruno Petković, no Dalić je prije treninga u Trnavi konstatirao:

– Svi su zdravi, orni i spremni.

Sastav će biti ofenzivan
No izbornik je kazao i da očekuje puno od Petkovića, koliko god minuta dobio. Brekalo i Perišić hrvatska su krila. Dejan Lovren, iako bez minutaže na startu sezone, i Domagoj Vida stara su obrambena garda, a Jedvaj i Barišić već standardni bekovi. Dominik Livaković ima jedinicu.

– Sastav će biti ofenzivan, nećemo se ići braniti, čuvati svoj gol; pokušat ćemo zabiti. Sve smo pripremili, napravili. Na zadnjem sam treningu stavio da igraju mladi protiv starih da bi se relaksirali.

Vatreni prvi put igraju sa Slovacima dvoboj za bodove, ali Zlatko Dalić i Dražen Ladić, tada u obrnutim ulogama, već su jednom dobili vrlo bitnu utakmicu na njihovu tlu. Prije deset godina u kvalifikacijama za Euro U-21 slavili su u mjestu Zlate Moravce s 2:1, zabili su Domagoj Vida i Nikola Kalinić. Na terenu su bili i Lovren, Perišić, Rakitić, Badelj… U drugom ogledu, u Varaždinu, bilo je 1:1, za nas je gol dao Rakitić. I tada je za Slovačku branio Dubravka, a u postavi su bili Mak, Duriš… Pa i negdašnji dinamovac Jakub Sylvestr. Hrvatska je na kraju osvojila prvo mjesto u skupini.
Može biti problema
Poraz u Mađarskoj dao je posebnu dimenziju ovoj utakmici.

– Budimpešta je bila jako velika i dobra škola za nas. Nismo bili dovoljno motivirani, odgovorni ni agresivni. To se ne smije ponoviti. Očekujem sličnu utakmicu, moramo biti spremni odgovoriti na agresiju. Usto, treba nam čvrsta obrana. Svatko protiv doprvaka svijeta igra s velikom motivom, ako nismo na pravoj razini, možemo imati problema.

Intenzivno su raščlanjivali slovačke sheme igre.

– Radili smo puno na analizama protivnika i toga što nas čeka. Imaju vrlo opasnog Maka po lijevoj strani i jak vezni red koji predvodi Hamšik. Sve će ovisiti o našoj igri, a nema razloga da budemo loši. Smeta mi što smo imali samo dva dana za pripreme, svjesni smo situacije da moramo dati sve od sebe, napraviti dobar rezultat i ispraviti kiks.
Raspoloženi i motivirani
Nastojao je Dalić da što manje fokus odvlače priče o Rakitiću i atmosferi.

– Neću o tome razmišljati. Fokus na to imali su samo mediji, stalno netko pita… Što ću se vraćati na onoga koga nema? Ako krenemo s izostancima, nabrajat ću dva dana, od Mandžukića, preko Subašića, Ćorluke, Kovačića, Rakitića, Vrsaljka, Pivarića, Strinića… Bilo bi glupo s moje strane da se vadim na to. Bili bismo na krivom putu. Moramo dati podršku igračima koji su tu. Napravili smo dobar rezultat s Walesom i možemo i ovaj put. Nisam razgovarao s Dejanom Lovrenom o njegovim izjavama o atmosferi, mislim da nije mislio kako ste prenijeli i shvatili. Igrali su raspoloženi i motivirani, sjajno smo radili na treninzima.

U posljednjih 20 utakmica Hrvatska je samo triput mrežu sačuvala netaknutom. Prekidi su često bili boljka; već bi iskorak u tom segmentu bio golem zalog da Vatreni razvesele 2200 navijača, koliko ih je najavljeno na stadionu, i milijune u svijetu. Fluid važne utakmice je u zraku…(jutarnji.hr)