Aktualno Sport

Petković odigrao partiju života za Vatrene

VLAŠIĆ PRVIJENCEM OTVORIO GOLIJADU, ZABILI PERIŠIĆ I LOVREN, ALI JUNAK VEČERI BIO JE DINAMOV GOROSTAS

SLOVAČKA – HRVATSKA 0:4 Fantastična večer Vatrenih na gostovanju u Trnavi! Dalićeva momčad u potpunosti je razbila domaćine i stigla do visoke i sasvim zaslužene pobjede. Briljirali su Vatreni, mogli zabiti još barem toliko, ali i ovo je bilo sasvim dovoljno za ukus svakog navijača hrvatske reprezentacije. Redom su u Trnavi zabijali Vlašić (45′), Perišić (46′), Petković (72′) i Lovren (89′). Nakon četiri odigrana kola u grupi E, Mađarska i Hrvatska predvode skupinu s istim brojem bodova (9).

SLOVAČKA – HRVATSKA 0:4 (Vlašić 45′, Perišić 46′, Petković 72′, Lovren 89′)

SLOVAČKA : Dubravka – Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (od 63 Haraslin), Lobotka, Hamšik – Rusnak (od 46.Božanik), Duda, Mak (od 79. Duriš). Izbornik: Pavel Hapal.

HRVATSKA: Livaković – Bartolec, Vida, Lovren, Barišić – Brozović, Modrić- Rebić (od 70 Brekalo), Vlašić (od 82. Badelj), Perišić – Petković (od 83. Pašalić)Izbornik: Zlatko Dalić.

To je Hrvatska. Najbolja od Rusije. Još finala Svjetskog prvenstva Vatreni nisu odigrali utakmicu na tako visokoj razini. Ni kad su u finišu dobili Španjolsku u Zagrebu u Ligi nacija, ni u osječkom srazu s Walesom. Dalićeva momčad postavila se s autoritetom svjetskog doprvaka, demonstrirala klasu i samopouzdanje, a pomogli su i impresionirani domaćini. Dok je većini suparnika nadmetanje s Vatrenima nosilo poseban motiv, Slovaci su se uplašili. No pitanje je koliko su i mogli, jer Hrvati su dominirali, bila je to i taktička i tehnička premoć povremeno pretočena rapsodiju. Poglavito u potezima Brune Petkovića, njegov briljantan gol za 3:0 dugo će se pregledavati na YouTubeu.

Hrvatska je dominirala, kombinatorikom i posjedom, domaćin bi tek povremeno digao glavu i uspio pogledati prema našim vratima. Nikola Vlašić i Bruno Petković lomili su ih u međuprostoru između obrane i veze, i najčudniji je podatak da su Hrvati zabili tek u 45. minuti. Vlašić, koji je rođen da ih izuje iz kopački, to je odlično radio, koristio praznine Petkovićevim uvlačenjem u sredinu, koji je, zapravo, djelovao kao lažna špica. Dotad su promašena dva zicera (Vida, Petković) i triput pogođen okvir gola (Brozović i dvaput Perišić). Vlašić je zabio prvi gol za A reprezentaciju.
Možda su nekoga do tada proganjali demoni prošlosti, vjerojatno se tkogod prisjetio rujna 2017. i turske u Eskisehiru, ova je Hrvatska ipak neka druga Hrvatska, jača i čistijih glava, unatoč svim problemima u pripremi susreta. Ukratko – guštali smo.
Tražili smo i dobili pravu Hrvatsku, onu koja najbolje odigra najvažnije utakmice. Pogodak na otvaranju drugog poluvremena, sretan nakon ranijih pehova, zapravo je sve riješio. Ali i odredio tijek nastavka, u kojem se Hrvatska pozicionirala u blok, Slovačka ostala bez tereta jer je već, praktički, izgubila i Livaković je imao nešto posla. Ali opet, Dubravka bitno više.

Još dobijemo Azerbajdžan i u listopadu možemo osigurati Euro. Hrvatska je nakon Walesa slavila u drugoj utakmici u kojoj su se lomile kvalifikacije, otvorena nam je autocesta prema Bukureštu. I ždrijebu. Međutim i nju treba proći, ozbiljno i što brže, počevši od Bakua.
Obrana je izdržala netaknute mreže. Na Lovrenu se gotovo nije vidjelo da ne igra u Liverpoolu, na kraju je eksplodirao od sreće kad je zabio glavom za konačnih 4:0. Bartolec, koji je uskočio pet do dvanaest, pribavio si je kredit i za buduće dvoboje, vezni je red dominirao, Brozovića je bio pun teren… A Petković, pa on tek u reprezentaciji, gdje igra s majstorima, može dokraja izraziti svu raskoš svojeg talenta. Ovacije navijača mnogo su rekle, jer publiku se po tom pitanju ne može prevariti.

Hrvati i Slovaci navikli su igrati prijateljske utakmice, u ova je protekla bez kartona, ali to je problem Pavela Hapala i njegove ekipe. Zlatko Dalić zaradio je pljesak. Otkazao mu je dokapetan, otpali zbog ozljeda brojni igrači, ali Hrvatska je bila karakterna, snažna, razbila je nominalno najjačeg rivala i dodatno potvrdila neka nova imena kojih nije bilo u Rusiji. Da nije bilo nevjerojatnih promašaja, poput Vidina i Pašalićeva, mogli smo demolirati Slovake. Kad nas već tolike cijene i simpatiziraju, možda je bolje da nismo. Nama je sad sve na svojem mjestu. Opet se ore naše pjesme…(jutarnji.hr)

https://www.youtube.com/watch?v=J4KVAmtmBl8