Aktualno OG sada Ogulin

Dossier Učeničke ekskurzije – previše je toga pošlo krivo

Proteklih dana pratili smo na društvenoj mreži brojne i burne reakcije roditelja na način organizacije i provođenja ekskurzije – maturalca učenika ogulinskih srednjih škola. Kako je stvar postajala sve veća i ozbiljnija, i kako su nam se s primjedbama počeli javljati roditelji učenika, odlučili smo provjeriti o čemu se radi.

Odmah na početku uočavamo da se radi o dvije, dijelom, nazovimo to, problematične ekskurzije ugovorene sa Putničkom agencijom Klek Ogulin. Jedna učenika srednjih škola, te druga učenika Prve osnovne škole Ogulin. Stoga ćemo obraditi jednu po jednu.

Ekskurzija 1.

Učenici srednjih škola krenuli su na “maturalac”  29. rujna. Problemi su počeli u samom početku i to sa prijevozom. Umjesto dva velika, komforna turistička autobusa, po učenike su stigla dva autobusa i jedno vozilo po dimenzijama sličnije kombiju koje, vjerojatno, nije adekvatno vozilo za tako dugo putovanje, što se pokazalo točnim već kod slijedećeg problema koji se pojavio. Prvi dan, put do Sarajeva i noćenje, prošlo je bez problema. Drugi dan krenulo se dalje i trebalo završiti u Budvi, gdje su trebali prenoćiti u hotelu. No, negdje pred dolazak u Budvu, putnici doznaju da u hotelu nemaju nikakvih saznanja o njihovom dolasku!

Umjesto noćenja u Budvi, učenici ostaju u autobusu i kreću prema Skopju, te cijelu noć putuju i u Skopje stižu oko 9 sati u jutro. Pri tome dolazi i do promjene plana putovanja, ponešto je izostalo, a ponešto je promijenilo u rasporedu.U tom dijelu putovanja u autobusu su (a neki u kombiju) proveli su oko 18 sati! Za vrijeme tog putovanja zastali su pred jednim supremarketom gdje su djeca kupovala salame, peciva i vodu, jer večere, naravno, nije bilo! I još su putem par puta se zaustavili, “u grmlju” jer je wc u autobusu bio zaključan, a kombi ga, naravno, niti nema. Prema onom što su roditelji navodili na Facebooku, za vrijeme te maratonske vožnje u jednom vozilu su pojačali klimu kako bi se vozač održao budnim.

U Skopju su napokon smješteni u sobe hotela Continental. Iako, deklarativno hotel ima 4 zvijezdice, fotografije koje smo dobili govore da hotel i zvijezdice nemaju baš neke veze.

Problemi sa prijevozom nastavljaju se i Skopju gdje su gurali kombi da bi “upalio”. Iz Skopja se išlo u Ohrid, te potom u Budvu, u isti hotel u kojem su dan-dva prije trebali biti!
Na povratku, zadnji dan, učenici su ponovno imali maratonsku autobusnu vožnju, od 12 sati. Od okvirno 7 dana ekskurzije u autobusu su proveli skoro tri dana!

Problemi s prijevozom – saznanja OGportala:

Kombi
Kombi umjesto autobusa

Ponuda za 2 autobusa od 59 mjesta od strane autoprijevoznika poslana je agenciji Klek, koja na ponudu nije uplatila akontaciju za rezervaciju vozila, iako je više puta traženo od agencije da se uplati depozit kako bi vozila bila definitivno rezervirana.

Dva dana prije polaska, točnije u srijedu 28. kolovoza 2019. , iako bez uplate i potvrde da će se putovanje i održati , radi suosjećanja i brige za učenike i u namjeri dobre poslovne suradnje, iz prijevozničke tvrtke kontaktirali su ogulinsku Putničku agenciju Klek s pitanjem hoće li se isto putovanje i održati i da li su osigurali prijevoz za učenike. Agencija  Klek odgovora da nisu, te su zatražili popis vozila koja se mogu ponuditi, s obzirom na to da prijevoz nije bio rezerviran .
Poslan je popis vozila koja je prijevoznička tvrtka u tom trenutku imala na raspolaganju, da bi se uopće izlet održao.
Agencija Klek je na takvu izmjenu vozila pristala, i tek su tad uplatili iznos za maturalac. Zbog, dakle rezervacije u posljednji trenutak, prijevoz je bio takav, kakav je bio.

 

Problem smještaja – saznanja  OGportala

Budva

Djeca su trebala biti smještena u Hotelu Butua Residence. Neposredno pred dolazak u hotel saznaje se da za dolazak naše ekskurzije oni nemaju pojma.

 

Štoviše, napominju kako Agencija  Klek nema nikakve rezervacije kod njih, te da nije plaćena nikakva akontacija za neku moguću rezervaciju. U hotelu su za ogulinsku agenciju tada čuli prvi put. Dodaju kako u hotelu tog trenutka nemaju dovoljan kapacitet da bi ih primili, jer imaju 45 smještajnih jedinica od kojih je tada pola bilo popunjeno.

 

 

Skopje

Hotel Continental, Skopje je odredište gdje su se smjestili nakon 18 sati putovanja autobusom. -To je hotel sa 4 zvijezdice, na žalost u stanju koje ne bi prošlo ni za upola manje zvjezdica.

Kada u kupaonici jedne od soba

Ohrid – Hotel Desaret, hotel je koji ima 3 zvijezdice. U ugovoru sklopljenom između PA Klek i roditelja piše netočno, da je to hotel sa 4 zvijezdice. Svaka kategorizacija nosi sa sobom i drugačije cijene!

 

Ekskurzija druga

Druga ekskurzija odnosi se na tako zvani “mali maturalac” učenika Prve osnovne škole. Tu bilježimo dva problema na koja su također roditelji burno reagirali, a nezadovoljstvo su izrazili i zaposlenici škole. Naime, sa datumom sklapanja 22. veljače 2019. potpisani su ugovori PA Klek sa roditeljima učenika. Prema ugovoru, između ostalog, ugovoreno je da se na put kreće 27. kolovoza i završava se 30. kolovoza 2019.
I onda 10 dana prije odlaska na put, na roditeljskom sastanku održanom 16. kolovoza, roditelji, razrednici i ravnatelj Prve osnovne  škole od predstavnika PA Klek službeno saznaju da je termin putovanja izmijenjen i da će se umjesto ugovorenog termina, “mali maturalac” održati od 05. do 08. rujna! Odmah na sastanku, nezadovoljstvo izrazila je 1. osnovna škola kao i roditelji. Osim prigovora na izmjenu termina puno kritika odnosilo se i na činjenicu da se škola i roditelji o tome informiraju u posljednji tren. Iz PA Klek roditeljima se servira objašnjenje: “zaposlenik na recepciji hostela je pogriješio pa je primio rezervaciju za smještaj neke druge grupe turista baš u terminu rezerviranom za Ogulince i napravio overbooking! Pa su onda iz hostela u svibnju zamolili PA Klek da li bi mogli promjeniti termin na 05. rujna. Iz PA Klek su radi ljudskosti(!!?) na to pristali, ali školu i roditelje o toj promjeni nisu obavještavali jer su se nadali da će možda netko odustati“. I tako je novi termin postao 05. rujna.

Problem smještaja – saznanja OGportala
PA Klek je već u startu ugovaranja ove ekskurzije znala je da se to neće moći odraditi u terminu 27.08. – 30. 08. 2019. jer je već prvog dana veljače 2019. u Hostelu HI youth Hostel Dubrovnik, (kako se hostel točno zove, u ugovoru nije čak ni naziv hostela točno naveden), potvrdila termin 05. 09. – 08. 09.!! Iz toga se da zaključiti kako je PA Klek od početka, punih 6 mjeseci znala da od termina 27. kolovoza neće biti ništa! Čitavo to vrijeme nije o tome obavještavala niti školu, niti roditelje – potpisnike ugovora! Uz sve to predstavnik PA Klek na spomenutom roditeljskom sastanku održanom 16.08. doslovce laže prisutne razrednike, ravnatelja i roditelje triju razreda malih maturanata!

Problem prijevoza – saznanja OGportala
Govoreći o prijevozu, na tom istom sastanku predstavnik PA Klek kaže da će se prijevoz učenika vršiti “udobnim, turističkim katnim autobusom“. Isto piše i u ugovorima, gdje se u članku 3. navodi kako će se prijevoz na navedenim relacijama vršiti “udobnim, turističkim katnim autobusom”!  U četvrtak  05. rujna, u 5 sati u jutro po male maturante i njihove razrednike nije došao “”udoban, turistički katni autobus“. Još jedna laž, još jedno kršenje odredbi ugovora. Nismo uspjeli saznati tko je iz PA Klek to jutro s njima krenuo na put u ulogama voditelja puta.

Uz sve navedeno, valja dodati kako su roditelji, u svojim komentarima na Facebook stranici PA Klek postavili još mnoštvo zanimljivih i sasvim utemeljenih pitanja poput: kada su i kako uopće rezervacije smještaja i prijevoza vršene, kako je moguće dobiti rezervaciju u hotelu koji nema dovoljne kapacitete, da li će netko za prijevare odgovarati, nedovoljan broj voditelja, koja je uloga učitelja i profesora koji su sa djecom na putovanju kad od njih nisu stizale nikakve obavijesti i informacije, zašto u okviru ekskurzija bile i osobe koje nisu ni učenici ni školski djelatnici i tako dalje. Dio prepiske pogledajte u foto galeriji screen shootova sa Facebook stranice putničke agencije.

Zaključak:

Sve u svemu, djeci odnosno učenicima, je vjerojatno bilo dobro. Oni su ipak još samo teenageri koji su se željeli družiti i zabaviti, što su usprkos svemu i uspjeli.

S druge strane, sasvim je opravdan bijes i negodovanje roditelja, koji to u konačnici i prilično plaćaju, pa sa punim pravom traže adekvatnu uslugu za svoj novac.

A škole? Kako smo saznali školama to nije prva “škola”ni prvo loše iskustvo sa turističkom agencijom. Iako su škole u cijelom postupku odabira agencije i aranžmana ispoštivale svu zakonsku regulativu, pokazalo se da to nije dovoljno, te će ubuduće morati puno više paziti koju agenciju biraju, kao i utvrditi puno više instrumenata osiguranja, da će se obveze ispuniti.