Aktualno Županija

Šetnje gradom, obilazak znamenitosti, bicikliranje, a onda i piknik – u Karlovcu 15. put Europski tjedan mobilnosti

Šetnje gradom, obilazak njegovih poznatih lokacija, bicikliranje od Aquatike do Radićeve, a onda i piknik na Foginovom, uz ples i glazbu – sve to očekuje Karlovčane u ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti.

U Karlovcu se obilježva 15. godinu za redom, zahvaljujući Gradu i udrugama, a ponajprije Savezu udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, čija je tajnica Veronika Lendler ocijenila da se na području pristupačnosti osobama s invaliditetom u našoj zajednici učinilo puno.

– Mi svi nekako na prvu mislimo o arhitektonskim barijerama i osiguravanju arhitektonske pristupačnosti, međutim, sretni smo što ustanove koje su u vlasništvu Grada, različite organizacije, rade na svim elementima pristupačnosti – komunikacijskoj, ekonomskoj, arhitektonskoj pristupačnosti. Važno nam je što u tome sudjeluju djeca jer se pokazalo da su oni doista najvažniji dionici i da promjena javne svijesti kreće od njih, kazala je Lendler.
Mališani su danas, a učinit će to i u srijedu, s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom obišli lokacije iz edukativne slikovnice Nino te vodi po Karlovcu, prve u Karlovačkoj županiji s oznakom “easy to read”, lako čitljivih publikacija prilagođenih osobama sniženih intelektualnih sposobnosti. U utorak je na rasporedu edukativna šetnja Vrbanićevim perivojem, u četvrtak edukacija o kretanju u prometu za djecu, petak donosi vožnju biciklima, a subota, nakon šetnje, piknik na Foginovom kupalištu.

– Pozivam sve građane da se uključe u Tjedan mobilnosti, ali i da tijekom godine prepoznajemo potrebe svih osoba kojima su pomoć i podrška potrebna, te da i mi sami postanemo aktivni sudionici kako bismo podigli svoju kvalitetu življenja, poručila je dogradonačelnica Andreja Navijalić. (kaportal.hr)