Aktualno Županija

Propaganda u školama: HDZ-ov župan djeci dijeli rasporede sa svojim potpisom

KARLOVAČKA županija otisnula je (samo)reklamni slogan “407 za 047” i potpis HDZ-ova župana Damira Jelića na rasporede školskih sati. Jelić i njegovi suradnici očito se ne opterećuju pitanjem treba li djecu u ranim godinama indoktrinirati besmislenim parolama i politikantskim porukama. Za ispiranje mozga nikad nije dovoljno rano.

Što je uopće “407 za 047?”

U siječnju prošle godine Jelić je, čitamo po portalima, “predstavio 407 projekata za 22 jedinice lokalne samouprave pod zajedničkim nazivom ‘407 za 047’ koji će se pokušati ostvariti zajedno s državom i to uglavnom za energetsku obnovu škola, bolnica, domova zdravlja, obnovu i izgradnju kapaciteta za razvoj turizma te za prometnu infrastrukturu”.

Jeliću su, kako vidimo u starijim tekstovima, potom izlazili medenjaci iz usta dok je govorio o turističkoj strategiji, umrežavanju dvoraca i starih gradova, biciklističkim stazama…

Kao što nalažu pravila žanra i najave velebnih čuda, karlovački je župan spominjao pripremu dokumentacije, privlačenje novca “iz raznih fondova”, mnoge projekte “čija je vrijednost iznad milijun kuna” i tako dalje i tome slično. Cijela ta politička kampanja odvija se pod spomenutim sloganom koji je sada otisnut na rasporedima satova za školarce.

Masovno hodočašće u Međugorje

Jelić se već proslavio nizom poteza, a nekima od njih je pokazao neobičan odnos prema javnom novcu. Primjerice, kao karlovački je gradonačelnik prije pet godina potrošio nešto manje od 20 tisuća kuna proračunskog novca da bi građanima na kućne adrese poslao uskrsne čestitke, predvodio je masovno hodočašće HDZ-ovaca u Međugorje, i kao župan i kao gradonačelnik proračunskim je novcem kupovao luksuzne automobile. Logično, zainteresiralo nas je koliko je koštalo aktualno maltretiranje učenika županijskim političkim sloganom te imaju li u Karlovačkoj županiji ikakvih sumnji o etičnosti tiskanja parola na materijale namijenjene malodobnicima.

Nemaju.

Evo odgovora:

“Zahvaljujemo na vašem interesu i upitu, no radi točnog informiranja javnosti želimo napomenuti kako ‘407 za 047’ nije politički slogan, jer nije vezan ni za jednu stranku niti političku opciju, već predstavlja razvojni slogan Karlovačke županije. ‘407 za 047’ (407 projekata za 047 Županiju) sažima strateško usmjerenje Karlovačke županije na sveobuhvatni razvoj Županije, njenih gradova i općina, provođenjem vlastitih projekata, podrškom projektima gradova i općina te privatnih investitora, kao i praćenjem i suradnjom na nacionalnim projektima. Izradom rasporeda sati Karlovačka županija je đacima osigurala neophodan materijal za nastavu, a ujedno je korištenjem prepoznatljivog slogana nastojala približiti svoj rad građanima. Izrađeno je 6200 primjeraka rasporeda sati po ukupnoj cijeni od 2.712,50 kn. Kako je već rečeno, ne radi se o nametanju političkih slogana školarcima te apeliramo da ovu aktivnost, koja je imala izuzetno pozitivan odjek među đacima, roditeljima i nastavnicima ne dovodite u kontekst politike”, piše u mailu u čijem je potpisu Ured župana Karlovačke županije.

To što karlovački župan i njegovi bliski suradnici ne znaju ili se prave da ne znaju što je politika pa političko-propagandni slogan, sa županovim potpisom, žele predstaviti kao nešto drugo, više je njihov problem nego naš.

No kada nam upute toplu preporuku da “ovu aktivnost” ne dovodimo “u kontekst politike”, onda i mi imamo problem. A u koji je kontekst dovesti? Umjetnosti? Ono što HDZ radi ionako je čisti art – desetljećima proizvodi štetu i pobjeđuje na izborima.(index.hr)