Aktualno OG sada Ogulin

Počela sezona branja gljiva, a s njima i potražnih akcija

Još jednu potražnu akciju odradili su u srijedu ogulinski HGSS-ovci. Naime, počela je sezona branja gljiva, a, kako kažu gorski spašavatelji, a niti potražne akcije nisu tada rijetkost, jer dok berete gljive vrlo je lako izgubiti orijentaciju.

Tako je bilo u srijedu kada su ogulinski spašavatelji, putem Centra 112, zaprimili poziv trojice gljivara koji su zatražili pomoć, jer su se izgubili berući gljive u šumi u okolici Plaškog.

U razgovoru s gljivarima, spašavatelji su pokušali pobliže odrediti njihovu lokaciju, ali u tome su im najviše pomogli djelatnici Centra 112 koji su, putem signala mobitela, otkrili njihovu približnu lokaciju.

Loše vrijeme i kiša dodatno su otežavali ovu situaciju, ali članovi Stanice Ogulin su za nešto manje od dva sata, na sreću prije mraka, uspjeli pronaći nestale i prevesti ih do njihovog osobnog vozila, čime je ova akcija završena.

U akciji je sudjelovalo 11 članova ogulinskog HGSS-a s dva terenska vozila.

“Ako se odlučite u narednim danima otići u berbu gljiva vodite računa da ne idete sami, da netko zna kamo ste otišli i nemojte u zadnji čas promjeniti svoj plan, a da to ne kažete nikome. Također vodite računa da poznajete teren na koji idete, nemojte stalno gledati u tlo, orjentirajte se konstantno, imajte sa sobom pun mobitel, ali ne računajte da ćete uvijek imati GSM signala. Ako imate pametni telefon s kartama nemojte se potpuno osloniti na njega ili njegove karte, ali naučite kako ih koristiti, kako npr. javiti nekome koordinate vaše lokacije i nikako nemojte čekati da vam se isprazni baterija ili da padne noć da potražite pomoć, ni mi ne volimo noćne potražne akcije. Uvijek je pametno i spremiti na neki način koordinate lokacije s koje krećete, a da ne ponavljamo da se primjereno obujete i obučete, a ako planirate duže ostati u šumi ponesite i nešto za jesti i piti. I da, provjerite vremensku prognozu prije nego krenete u berbu, možda nećete trebati vode ali kabanica bi mogla dobro doći.

I da, nadamo se da znate kako se beru gljive i koje gljive treba brati, jer znate onu staru narodnu: “Postoje samo dvije vrste gljiva!”” – poručili su u svom stilu gorski spašavatelji.