Najstariji dječji vrtić u Hrvatskoj imat će ekološki prihvatljivo grijanje na pelete i solarne kolektore – u pogonu već 15. listopada

Dugoreški Dječji vrtić jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, osnovan je 1926. godine, a za mjesec dana imat će moderno i ekološki prihvatljivo grijane na pelete, dok će se voda zagrijavati pomoću kvalitetnih solarnih kolektora.

– Počela je prva faza energetske obnove Vrtića, odnosno objekta u Kasaru, gdje će narednih dana biti postavlja nova energetski prihvatljiva kotlovnica na pelete, a solarni kolektori već se nalaze na krovu. Ukupna vrijednost investicije je 600 tisuća kuna, pri čemu je Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku osiguralo 60 posto sredstava, a preostali iznos daje Grad Duga Resa. Svake godine napravimo nešto novo, prošle smo napravili igralište i opremili ga, a sad radimo energetsku obnovu. Najmlađi su nam doista jako važni, a to se najbolje vidi kroz ulaganja u Vrtić, ona godišnje iz konsolidiranog proračuna iznose 8,4 milijuna kuna što je za naše prihode impozantna svota novaca, rekao je za KAportal gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako će druga faza energetske obnove Vrtića krenuti kad se otvore natječaji, a ona će obuhvatiti postavljanje izolacije na zgradu i novu stolariju.

No, kako Grad već sad jedva sufinancira projekte za koje je dobio sredstva iz EU fondova, ova investicija, koja će biti prilično visoka, jer je riječ o objektu pod zaštitom konzervatora, morat će ipak pričekati.
– Naš Vrtić ima 93 godine i jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, a naša peć je bila iz 1978. na lož ulje. Ona je bila stara i dotrajala te nismo željeli da se dogodi da djeca ostanu bez grijanja. Jako smo zadovoljni što će se sad to konačno promijeniti i što će naš Vrtić, iako je star imati novi sustav grijanja, istaknula je ravnateljica Ana Božić.

Na javnom natječaju posao je dobila karlovačka tvrtka Promil, a kako je najavio njen vlasnik Hrvoje Vojak radovi će biti završeni znatno prije ugovorenog roka.
Zadovoljni smo što je projektant odabrao opremu među najboljima na tržištu, a austrijski proizvođač izišao nam je u susret i u utorak krećemo s postavljanjem. Rok za završetak radova je 60 dana, a ugovor je sklopljen 13. rujna. Grijanje će sigurno biti riješeno do 15. listopada, a to je zapravo mjesec dana prije dogovorenog roka, ustvrdio je Vojak dodajući kako će uštede već u ovoj prvoj fazi energetske obnove Vrtića iznositi oko 30 posto zbog jeftinijeg energenta i vrlo visoke iskoristivosti novog kotla te kvalitetnih solarnim kolektora koji su već postavljeni na krov objekta i osiguravat će toplu vodu. (kaportal.hr)

Facebook Comments