Aktualno Gastro Magazin

Zapečeni jesenski njoki

Evo našeg današnjeg prijedloga za ukusan obrok. Radi se o zapečenim jesenskim njokima.

Vrijeme pripreme:
90 min

Sastojci za 4 osobe:

Za njoke:
250g pirea od bundeve (cca 400g bundeve)
250g pirea od krumpira
500 g brašna
2 žličice soli
1 jaje

Umak:
250 g mozarelle – 2 mala pakiranja
500g sjeckane rajčice u konzervi
100 ml passate
100 g suhe dimljene slanine
začini: sol, papar, čili po želji, vegeta, peršin

Priprema:
Očistite bundevu i narežite na male kockice. Ispecite je u pećnici na 200 stupnjeva, 20-ak minuta, dok ne bude mekana. Kada omekša, smiksajte je u blenderu ili sjeckalici.
Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Napravite pire od njega. Na stol stavite 500 g brašna i napravite rupu u sredini. U rupu stavite pire od krumpira i bundeve i jaje. Posolite i krenite miješati. Dobit ćete dosta mekanu smjesu ali tako i treba biti ako želite da Vam njoki budu mekani. Pobrašnite dosta stol da se ne zalijepi i onda oblikujte valjke debljine 1 cm i režite nožem u obliku njoka. Opet dobro pobrašnite.
Stavite kuhati u kipuću slanu vodu dok ne isplivaju na površinu.

Zatim pripremite umak.

Narežite slaninu na komadiće. Jedan dio ostavite sa strane jer ćete te komade poslagati na vrh njoka prije pečenja. Ostatak popržite kratko na tavi, tek toliko da promijene boju. Nalijte sjeckanu rajčicu i passatu i začinite po želji. Pustite da prokuha.

Krenite slagati njoke u tepsiju. Pola njoka stavite na dno tepsije i zalijte s pola umaka. Poslažite mozarellu narezanu na šnjite. Zatim opet red njoka pa red umaka i na kraju mozarella i onaj ostatak slanine koju niste ispržili.

Pecite na 190 stupnjeva, 20 minuta. Pustite 20 minuta da se slegne, posipajte narezanim peršinom i poslužite. (mljac.com.hr)