Aktualno OG sada Ogulin

Zbog čega je promijenjena Odluka o sufinanciranju Poduzetničke zone Ogulin, nakon što je prošla sve provjere?

Poduzetnička zona Ogulin d.o.o. prijavila je svoj projektni prijedlog u ime grada Ogulina pod nazivom „Nastavak izgradnje novih dijelova prometnica i javne rasvjete te kabliranje nadzemnih elektrovodova“. Poziv je završen 22.09.2017. Posredničko tijelo razine 2 (PT2) za ovaj Poziv je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), koja je vršila evaluaciju pristiglih prijedloga. Po Pozivu evaluacija je trebala biti završena u roku 120 dana od zaključenja Poziva(dakle do 22.01.2018). Odlukom Upravljačkog tijela (UT) , a to je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije taj rok je produljen za daljnjih 90 dana (dakle do 22.04.2018).

Grad Ogulin je 12.02.2018. zaprimio Obavijest da je njegov projektni prijedlog uspješno registriran pod brojem KK.03.1.2.03.0020 , te da je prošao 1. fazu (zaprimanje i registracija, administrativna provjera i provjera prihvatljivosti prijavitelja), te se upućuje u 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava.

18.01.2019. zaprimili su Obavijest da je projektni prijedlog uspješno prošao i 2. fazu postupka dodjele(provjera prihvatljivosti projekta i aktivnosti, izdataka te ocjena kvalitete), te se upućuje u 3. fazu postupka( donošenje odluke o financiranju) za koju je nadležno Ministarstvo gospodarstva , poduzetništva i obrta. U toj Obavijesti se navodi i slijedeće „Tijekom provjere prihvatljivosti projekta i aktivnosti, utvrđeno je da je projektni prijedlog u potpunosti usklađen sa svim odredbama predmetnog Poziva. Također utvrđeno je da je najviši dozvoljeni intenzitet sufinanciranja Vašeg projektnog prijedloga 85,0000000% što iznosi 5.928.750,00 HRK bespovratnih sredstava od 6.975.000,00 HRK ukupnog iznosa prihvatljivih troškova“.

Još je u toj obavijesti stajalo da su od maksimalnih 60 bodova prilikom ocjenjivanja kvalitete projektnih prijedloga ostvarili 48 bodova(minimum je bio 38 bodova). Bilo je potrebno provesti još posljednji korak koji uključuje donošenje Odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta( PT1) , po isteku mirovanja od 15 dana.

6.03.2019. zaprimili su mail od SAFU-a da je Ugovor o bespovratnim sredstvima trenutno u pripremi te će im isti biti poslan elektroničkim putem na uvid.

I onda su 2.05 2019. dobili Obavijest: „Dostavljamo Vam ispravak prethodno poslane Obavijesti o statusu projektnog prijedloga nakon 2. faze postupka dodjele (provjera prihvatljivosti projekta, aktivnosti, izdataka te ocjena kvalitete) od 18.siječnja 2019. godine , a koji se odnosi na ispravak ostvarenog broja bodova nakon ocjenjivanja kvalitete projektnog prijedloga u skladu s kriterijima odabira za predmetni Poziv“.

Nadalje, navode: „Utvrđeno je da je Vaš projektni prijedlog prilikom ocjenjivanja kvalitete projektnih prijedloga prema kriterijima odabira za predmetni Poziv od maksimalnih 60 bodova ostvario ukupno 45 bodova.

Kao razlog isključenja iz postupka dodjele su naveli da u projektnom prijedlogu pri izračunu intenziteta aktivacije zone nisu naveli ukupnu površinu zone od 132 hektara ?????? te da su slijedom toga izračun aktivacije izvršili na neispravan način. Dakle, površina Poduzetničke zone Ogulin nije 132 hektara , već 85,7 hektara, a 132 hektara je budući obuhvat zone predviđen u prostornom planu grada Ogulina , a koji će pokušati dobiti od strane države . RH je vlasnik tih čestica za koje ćemo mi pokrenutu proces darivanja sa RH na grad Ogulin. Dakle ne mogu participirati sa površinama kojima nisu vlasnici.

Sve ovo su i naveli u žalbi koju su u zakonskom roku poslali prema Upravljačkom tijelu (Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije) ali odgovor još nisu dobili.

U međuvremenu, 24. svibnja 2019. u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisani su Ugovori o sufinanciranju sa 46 jedinica lokalne samouprave u iznosu od oko 270 milijuna kuna.

Zbog  zanimljivosti  situacije i nedobivanja odgovora koje je zatražio direktor Poduzetničke zone Mladen Stipetić, odlučili smo i mi zatražiti pojašnjenje  cijelog slučaja.

Stoga smo u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poslali upit:  zbog čega se sve ovo ovako odvijalo, zbog čega je promijenjena Odluka o sufinanciranju nakon što je prošla sve provjere, odnosno zašto odmah nisu bili isključeni iz postupka , ako su nešto krivo napravili?

Odgovor čekamo.