Aktualno Županija

Inicijativa “Probudi Karlovac” uz Dan starijih osoba

Grad Karlovac se može ugledati na Split i umirovljenicima bar malo olakšati život

Prvog listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba pa kad se toga već nisu sjetili oni na vlasti, jesu u građanskoj inicijativi Probudi Karlovac, odnosno njihovi predvodnici Alen Kristović i Goran Turk.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti…

Pomalo postaje nerazumljivo da se umirovljenici nekako uvijek stave na čekanje i da uvijek postoje prioritetnije skupine u društvu o kojima treba voditi računa. Više od 50% umirovljenika živi u egzistencijalno neprihvatljivim uvjetima. Egzistencijalno neprihvatljivi uvjeti u njihovom slučaju su rezultat loše vođenih politika koje nisu promišljale što znači oteti dostojanstvo umirovljeniku koji je cijeli život mukotrpno radio i doprinosio ovom društvu kojem sada kao da predstavlja teret. Žalosno je da većina naših umirovljenika nema sredstava za zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba i da podmirenje svih troškova života uključujući i kvalitetniju prehranu, koju bi trebali prakticirati zbog odmakle životne dobi, predstavlja luksuz.
Neshvatljivo je ovakvo ignoriranje onih koji zaslužuju poštovanje svih nas. Vjerojatno se u ovim trenucima stvari ne mogu u potpunosti staviti na svoje mjesto, ali više angažmana tj. truda za početak značilo bi puno. Primjerice, splitski umirovljenici stariji od 60 godina i s primanjima nižim od 2.000 kuna, dobit će od Grada tzv. zlatnu karticu koja će im služiti kao platno sredstvo u trgovinama koje su partneri Gradu, ali i kao identifikacijsko sredstvo u kulturnim i sportskim institucijama gdje će moći ostvariti popust. Ovisno o primanjima, na kartici će imati od 100 do 300 kuna mjesečno. Slažemo se, nije puno ali ovo je jedan od svjetlijih primjera u Hrvatskoj i mišljenja smo da Grad Karlovac može promišljati u ovom smjeru.

Pozivamo sve koji ikako mogu doprinijeti promjenama da zajedničkim snagama napravimo pomake već danas na dan onih koje nekako uvijek zaboravimo zato što požrtvovno šute i vjeruju u nas svoje sinove, kćeri, unuke…..Neka se na današnji dan svatko od nas u mislima nosi svoje najbliže koji su u mirovini i neka nam svima to bude poticaj da se napokon pokrenemo. Možda će neke začuditi ovaj članak koji je prije svega emotivno intoniran, ali dosta je obrazloženja i izgovora, dokažimo da smo emotivna bića, dokažimo da smo ljudi.….Dragi naši STARIJI sretan Vam današnji dan u želji i nadi za boljim sutra, navodi ProbudiKA. (kaportal.hr)