Aktualno Županija

Karlovčanin se okliznuo i pao na pokretnim stepenicama trgovačkog centra – nakon pet godina sud mu dosudio dobru odštetu

Po nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Karlovcu jedan trgovački centar u središtu Karlovca nedaleko tržnice, zajedno s osiguravajućim društvom morat će svojem kupcu isplatiti odštetu od 32.000 kuna, kao i troškove postupka od 12.000 kuna i sve to skupa s kamatama. Nezgoda se dogodila još 10. srpnja 2014. godine, a sudu je trebalo punih pet godina da donese presudu.

Tužitelj je u svojoj tužbi naveo da je kobnoga dana pao niz pokretne stepenice-traku jer je bila skliska i mokra zbog kiše, a guma na traci dotrajala. Noga mu se iskrenula u zglobu, izgubio je ravnotežu, pao i udario koljenom u traku. Zadobio je ozljedu puknuća tetive četveroglavnog mišića desne natkoljenice. Nigdje, kaže, nije bilo upozorenja da je traka mokra.

Tuženi trgovački centar priznaje događaj, ali kako nitko od djelatnika nema neposrednih saznanja o padu, osiguravajuće društvo odbilo je bez sudskog postupka isplatiti odštetu.
Sud je zaključio kako se vlasnik stvari oslobađa odgovornosti ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika koju on nije mogao predvidjeti i čije posljedice nije mogao izbjeći niti otkloniti, a vlasnik se djelomično oslobađa odgovornosti ako je oštećenik djelomično pridonio nastanku štete.

U ovom slučaju, kaže sud, radi se o šteti od opasne stvari za koju trgovački centar odgovara kao vlasnik opasne stvari jer skliska pokretna traka je u ovom slučaju bila opasna stvar.
– U ponašanju tužitelja nije bilo doprinosa šteti kod čega tuženici nisu dokazali da je konkretnog događaja zbog kiše bio postavljen plastični znak “pazi klisko”, niti se u doprinos tužitelja može uzeti činjenica što se kod ulaska na pokretnu traku nije držao za rukohvat, jer tuženik nije dokazao da i tada uslijed klizavosti pokretne trake ne bi došlo do pada tužitelja, zaključio je u obrazloženju presude karlovački sud. (kaportal.hr)