Aktualno OG sada Ogulin

Danas u Ogulinu obilježen Svjetski dan srca

29. rujna obilježavamo Svjetski dan srca, pod sloganom „Budi heroj srca- obećaj!“

Tom prigodom danas je Svjetski dan srca obilježen i u Ogulini. Na Trgu Petra Stipetića, na štandu s djelatnicima ogulinskog Doma zdravlja, građani su mogli besplatno provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi i kolesterol što bi bili neki prvi i osnovni koraci ka brizi o zdravlju. Uz djelatnice Doma zdravlja i njihovu ravnateljicu Zlatu Kurelac i brojne prolaznike i sugrađanae u akciji su sudjelovali i gradski čelnici, gradonačelnikovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Danijel Vukelja.

Ovogodišnja kampanja povodom Dana srca usmjerena je na poticanje svih ljudi da jednostavnim obećanjima postanu heroji srca. Svatko od nas može postati herojem srca tako što će obećati:

– Svojoj obitelji da će kuhati i jesti zdravije, više vježbati i prestati pušiti

– Svojoj djeci da će im pomoći u tome da budu aktivnija i da kažu NE pušenju

– Da će kao zdravstveni djelatnici pomoći svojim pacijentima u tome da prestanu pušiti i smanje razine kolesterola te postanu svjesniji svih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

Dati obećanje i mome i tvome srcu znači zdravo jesti i pametno piti, biti tjelesno aktivniji te reći ne pušenju. To podrazumijeva konzumiranje nezaslađene i manje začinjene hrane, pripremu zdravih obroka kod kuće, izbjegavati konzumiranje alkohola, ili ga konzumirati u ograničenim količinama, povećanje tjelesne aktivnosti na dnevnoj razini, poticanje sebe i svojih bližnjih na tjelesnu aktivnost, traženje pomoći oko prestanka pušenja i pružanje podrške onima koji nastoje prestati.