Poligon u Slunju dobio novi kontrolno-nadzorni toranj

Krstičević: Uz zajedništvo i partnerstvo, gradimo jaku i moćnu vojsku

– Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske gdje smo vidjeli impresivne sposobnosti naših pripadnika koji su danas navodili američke zrakoplove F-16, s druge strane američki kontrolori su navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno postignuće! Na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo i gradimo jaku i moćnu vojsku, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević danas na vojnom poligonu u Slunju.

Tamo je održana prezentacija kontrolno – nadzornog tornja, donacije Vlade SAD-a HV-u, te prikaz JTAC sposobnosti s američkim F-16 i helikopterima Kiowa Warrior.

Ministar je i naglasio kako će se korištenjem tornja u obuci za potrebe postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava unaprijediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Crni Jastreb i pilota novih borbenih aviona.
– Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i vojarne samostalno, ali i u suradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje, poručio je ministar, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje JTAC tornja.
Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske, a “toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga”, a načelnik Glavnog stožera OS general zbora Mirko Šundov rekao kako će s današnjim danom doći do podizanja na višu razinu kompatibilnosti i interoperabilnosti Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima.
– Za Republiku Hrvatsku Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti, izjavio je Šundov.
Kontrolno – nadzorni toranj (Range Control Tower), priopćili su iz MORH-a, kojeg je na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona. Projekt izgradnje JTAC tornja financiralo je Zapovjedništvo američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE) u ukupnom iznosu od 850.000 dolara. (kaportal.hr)

Facebook Comments