Aktualno Županija

Slavimo Dan neovisnosti Republike Hrvatske – Karlovčane u Zvijezdi očekuje bogat program uz besplatan grah i pivo

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je, dan nakon raketiranja Banskih Dvora i nakon isteka moratorija na Odluku iz 25. lipnja 1991., Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih veza s dotadašnjom Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom.

Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske Hrvatski sabor donio je još 25. lipnja, no stupanje na snagu ove odluke odgođeno je Brijunskom deklaracijom 7. srpnja na zahtjev Europske zajednice, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Događanja u Slavoniji već su tijekom ljeta dala naslutiti da je to bila uzaludna nada, a neposredno po isteku moratorija JNA je raketiranjem Banskih Dvora poslala i posljednju poruku o nemogućnosti mirnog izlaska iz krize. Zbog straha od novih napada povijesna je sjednica Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine održana u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Kao i prethodnih godina, Karlovčani za današnji praznik imaju pripremljen bogat program. Sve će se događati u srcu povijesne Zvijezde na dva gradska trga, a na rasporedu su koncerti, radionice za najmlađe i besplatan ulaz u Gradski muzej i Muzej domovinskog rata na Turnju, a programi će trajati od 10 do 15 sati.

Građanima će se predstaviti gradske tvrtke i žurne službe. Policija, vatrogasci, hitna služba, Crveni križ, HGSS, te županijski Zavod za javno zdravstvo svoj rad građanima će predstaviti na Strossmayerovom trgu, a gradska uprava i ustanove, HAK, Karlovačka građanska garda i OPG-ovi na Starom placu. Tamo će biti i zabavni program u kojem sudjeluju najmlađe vrtićke grupe, osnovnoškolci, KUD-ovi, Karlovačke mažoretkinje, Puhački orkestar i Strings band, a u 12.30 zajednički ručak, besplatan grah i pivo. Zanimljivo da svoju proslavu organizira i podružnica MOST-a i to kod Edisona gdje će građane počastiti pivom i gulašem.

U Gradskom muzeju posjetitelje, ponajprije najmlađe, očekuju društvene igre, pričaonice i radionice, dok je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, nakon mise, koncert Drugog načina i blagoslov motora koji će se nakon toga uputiti do Starog placa.(KAportal)